Antolić Vupora: "Ženama u tekstilnoj industriji treba omogućiti bolje uvjete i veće plaće" Foto: SDP

Antolić Vupora: "Ženama u tekstilnoj industriji treba omogućiti bolje uvjete i veće plaće"

Varaždinske vijesti | 24.2.2023. u 19:41h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji predsjednice Gradske organizacije Foruma žena SDP-a Blaženke Beli, u petak je u palači Herzer u Varaždinu održana javna tribina o statusu žena u odjevnoj industriji pod nazivom "Žene u odjevnoj industriji-Quo vadis, professio?".

sdp_forum_zena_24022023_1.JPG

O toj temi govorila je dipl. ing. Mirjana Rinkovec, koja je naglasila kako su "žene zapravo najveće gubitnice industrije koja je nekad bila vodeća u našem kraju i bila temelj gospodarstva, sada polako nestaje".

Barbara Antolić Vupora, saborska zastupnica i predsjednica SDP-a Varaždinske županije, istaknula je da "treba iskreno priznati i osvijestiti da tekstilno prerađivačka industrija nije preko noći postala jedna od najslabije plaćenih grana gospodarstva i da ljudi, prvenstveno žene, koje rade u takvim tvrtkama jedva preživljavaju".

- Suočeni smo s krizom koju je osjetilo svako domaćinstvo i moramo biti svjesni da žene koje rade u tekstilnoj industriji i koje su najbrojniji, najizloženiji i najiskorištavaniji dio te industrije, jedva preživljavaju. To se nije dogodilo preko noći, sad možemo tražiti krivce, ali i pokušati zajedno naći rješenja. Ono za što ću se zalagati dok god sam na poziciji u kojoj imam prilike reći i upozoriti, je to da te žene zaslužuju bolje radne uvjete i veće plaće. Tradicija tekstilne industrije koju imamo u ovom dijelu Hrvatske obvezuje nas da nastavimo brinuti o ljudima koji su tu industriju gradili i svoje znanje, energiju i vrijeme davali da tu tradiciju očuvamo do danas – rekla je Antolić Vupora.

sdp_forum_zena_24022023_4.JPG

Istaknula je i važnost obrazovne reforme, ali ne na papiru, već pravih i konkretnih promjena u sustavu obrazovanja.

- Cjeloživotno učenje, prekvalifikacija za zaposlene i školovanje novih zanimanja s većom dodanom vrijednosti koja su prilagođena potrebama tržišta jedno su od mogućnosti strukturnih promjena u toj industriji. Vremena se mijenjaju, pa se tako promijenila i tekstilna industrija. Bilo je tu mnogo promjena, od redizajna mode, pa do redizajna samih industrijskih procesa. Stoga trebamo kompletan redizajn obrazovanja, a sve u cilju da školujemo buduće generacije koje će dalje graditi imidž sjevera, kao najrazvijenijeg dijela Hrvatske, s jakom industrijom i plaćama od kojih se može dostojno živjeti – rekao je predsjednik gradske organizacije i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

sdp_forum_zena_24022023_2.JPG

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj koji je istaknuo važnost ovakvih javnih tribina na kojima se, kako je napomenuo, kroz stručnu i argumentiranu raspravu može čuti glas žena koje su svoj život posvetile ovoj djelatnosti.

sdp_forum_zena_24022023_3.JPG

sdp_forum_zena_24022023_5.JPG