"Treba nam bolji rebalans proračuna, ne bih se ljutila da su moje amandmane predali kao svoje"

VV | 5.6.2023. u 10:50h | Objavljeno u Aktualno

- Rebalans državnog proračuna trebao je biti bolji, odnosno više usmjeren prema potrebama ljudi. Cilj prijedloga (amandmana), koje sam uputila u Sabor, jest da se proračunom osiguraju sredstva za zdravstvo, podizanje komunalnog standarda, kao i sredstva za zaštitu potrošača – iznosi Barbara Antolić Vupora, saborska zastupnica i predsjednica županijskog SDP-a.

Svim tim prijedlozima zajednički je cilj sugrađanima osigurati bolju zdravstvenu zaštitu, prvenstveno adekvatnu zdravstvenu skrb i nastojati riješiti problem nedostatka zdravstvenog kadra, što direktno ugrožava cijeli zdravstveni sustav. Također, cilj je podizanje standarda kroz ulaganja u cestovnu infrastrukturu, kao i zaštita potrošača.

- Ovo nije kritika nego apel da Vlada ubuduće ne odbija prijedloge oporbe samo zato što su od oporbe. Evo ja se ne bih ljutila da su uzeli moje amandmane i da ih je netko od vladajućih kopirao i predao pod svoje. Svima koji smo na pozicijama, bilo u Saboru, bilo u lokalnoj politici, trebao bi biti zajednički cilj da sugrađanima poboljšamo uvjete života, osiguramo zdravstvo kakvo zaslužuju, pomognemo mladim ljudima, osiguramo im zaštitu i zdravlje i jednake uvjete kakve imaju njihovi vršnjaci u razvijenijim zemljama. To možemo ostvariti bez politiziranja, prozivanja, političkog podmetanja i inata. Usred smo krize, ljudi teško žive i nije vrijeme za svađe i razilaženja – poručila je Barbara Antolić Vupora i apelirala da se nađe način i osiguraju sredstva za ono što je sugrađanima najviše potrebno.

Kad konkretno govorimo o prijedlozima saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora apelirala je da se rebalansom proračuna osiguraju sredstva za dječje psihologe, da ih po županiji bude najmanje od tri do pet, ovisno o broju stanovnika. Time bi se, kaže, pomoglo mladim ljudima da se lakše nose s izazovima, jer su podaci o, primjerice, pokušaju broja suicida kod djece šokantni.

Također, predložila je i da izdvoje sredstva za istraživanje o štetnosti azbesta na zdravlje ljudi. Azbest je nekad bio najrasprostranjeniji materijal u građevini, znamo da takvih ploča i dalje ima po krovovima kuća i gospodarskih objekata, ali nitko više o tome ne brine.

Saborska je zastupnica uputila i prijedlog da se financijski pomogne udruzi za zaštitu potrošača. Također, predložila je i da se rebalansom proračuna osiguraju sredstva za sigurnost u prometu. Predviđena je obilaznica za Općine Sračinec i Petrijanec, i problem bi se djelomično trebao riješiti, ali bi Cestica i dalje bila potpuno izostavljena. Nije, naime, predviđeno izmještanje državne ceste D2 kroz naselje Cesticu, što je važno za Podravsku magistralu.