Antolić Vupora: Samo zadovoljan i motiviran učitelj može kurikularnu reformu učiniti uspješnom Foto: SDP Varaždinske županije

Antolić Vupora: Samo zadovoljan i motiviran učitelj može kurikularnu reformu učiniti uspješnom

Varaždinske vijesti | 10.9.2019. u 10:10h | Objavljeno u Aktualno

SDP Varaždinske županije apsolutno podržava zahtjeve učitelja i zdravstvenih djelatnika za povećanjem plaća od 6 odnosno 7 posto koliko su zahtjevi sindikata. Pritom je predsjednica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, ustvrdila da samo motiviran i zadovoljan učitelj može učiniti kurikularnu reformu uspješnom.

- Da imamo zadovoljne i motivirane učitelje moramo im omogućiti dostojan život od svoje plaće. Sindikati prosvjetnih radnika traže povećanje koeficijenata složenosti poslova od 6,11 posto, čime bi se nastavničke plaće izjednačile s plaćama asistenata na visokim učilištima - izjavila je županijska predsjednica SDP-a dodajući da te zahtjeve SDP apsolutno podržava jer je, po njenim riječima, konačno došlo vrijeme da nastavnici budu adekvatno plaćeni za svoj rad. To bi na godišnjoj razini koštalo proračun oko 360 milijuna kuna.

- Nema boljeg vremena nego sada, kada počinje nova školska godina, da još jednom podržimo prosvjetne radnike u njihovom traženju, a to je da imaju plaće adekvatno svemu onome što svojim trudom i radom čine za našu djecu. Nastavnicima u ovoj zemlji treba omogućiti da dostojno žive od svojih primanja jer samo zadovoljan i motiviran nastavnik može sebe i svoje znanje u potpunosti dati djeci u školskim klupama - izjavila je u povodu početka nove školske godine predsjednica SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora.

Podsjetila je i na traženje zdravstvenih djelatnika koji također traže povećanje plaća. Naglasila je da prema svim fiskalnim pokazateljima novaca za to ima, no da nedostaje političke volje kod vladajućih koji ignoriraju zahtjeve prosvjetara i zdravstvenih djelatnika.

- Nevjerojatno je da Vlada ne može naći u današnjim uvjetima 800 milijuna kuna za ključne sektore na kojima počiva društvo – zdravstvo i obrazovanje. Za dvije tri godine u Hrvatskoj nećemo imati liječnike, medicinske sestre, učitelje i profesore kao stup društva - upozorila je Antolić Vupora te naglasila da u ovom trenutku država ima novce da zadovolji traženja sindikata odnosno za 7% rasta plaća u zdravstvu i 6% rasta plaća u obrazovanju.

- U našoj županiji silne novce ulažemo u zdravstvo i obrazovanje. Što će nam nove škole bez zadovoljnih i motiviranih učitelja. Što će nam izgrađene i uređene bolnice ako nas napuste medicinske sestre i liječnici – zapitala se Antolić Vupora.