Antolić Vupora: "Povećanje minimalne plaće za 350 kuna u današnjim uvjetima  je nedovoljno" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Antolić Vupora: "Povećanje minimalne plaće za 350 kuna u današnjim uvjetima je nedovoljno"

VV | 29.10.2021. u 12:37h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica i predsjednica županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora u Saboru je skrenula pozornost da danas obitelj s manje od 10.800 kuna ne može dostojanstveno živjeti.U saborskoj raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o minimalnoj plaći, koja bi se povećala za 350 kuna i iznosila 3.750 kuna, Antolić Vupora je naglasila da broj onih koji primaju iznos minimalne plaće stalno raste.

– U 2018. godini bilo je 37.000 onih koji su na minimalnoj plaći, dok je danas taj broj više od 52.000. Ako pogledamo koliko je potrebno u trgovini za najpotrebnije, ulje, kruh, mlijeko, pola kilograma mesa, dođe se na 100 kuna. I tako 30 dana u mjesecu i to je 3.000 kuna. Prema izračunu sindikata najosnovnije, ono što trebaš da bi preživio mjesec, košta 7.800 kuna. Onih koji danas u Hrvatskoj ne žive dostojanstveno i ne primaju dovoljno je više od milijun. Uz te brojke koje sam navela o primateljima minimalne plaće, tu su još i oni koji su na iznosu manjem od minimalne plaće, a to su umirovljenici. Milijun ljudi je na granici siromaštva ili je u siromaštvu – istaknula je Antolić Vupora.Dodala je da je rješenje koje nudi Vlada kroz povećanje minimalne plaće dobro, no treba skrenuti pozornost da uvjeti u gospodarstvu nalažu budući rast plaća.

– Mislim da smo zanemarili i onaj dio poticaja gospodarstvu, pogotovo kod onih koji zapošljavaju manji broj djelatnika, koji su najosjetljiviji na tržištu, koji moraju preživjeti, dati dostojne plaće radnicima. Takvih je itekako puno, a žele da plaće koje dobivaju njihovi radnici budu dovoljne da imaju sretnog i zadovoljnog radnika. Nemoguće je biti sretan i imati dostojan život ako plaća ne bude dovoljna da pokrije troškove košarice. Prema sindikatima to je 10.800 kuna. Ispod toga je nemoguće u Hrvatskoj preživjeti. Izmjenama Zakona se pokušava barem malo minimizirati štetu, ali je to nedovoljno u uvjetima u kojima danas živimo – poručila je Antolić Vupora.