Antolić Vupora: Potrebna nam je nova zgrada za žrtve obiteljskog nasilja

Varaždinske vijesti | 28.11.2023. u 11:46h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnici u Hrvatskom saboru u četvrtak će glasati o  državnom proračunu. Amandmane su većinom podnijeli zastupnici opozicije, a među njima su i amandmani predsjednice Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije, Barbare Antolić Vupora, navodi se u priopćenju za javnost saborske zastupnice i predsjednice ŽO SDP Varaždinske županije Barbare Antolić Vupora.

-Istaknula bi nekoliko njih koji idu za poboljšanjem položaja žrtava nasilja u Varaždinu kao i za mlade širom Hrvatske za koje u SDP-u želimo osigurati što više psihologa koji će kroz škole i mobilne timove pomoći u rješavanju brojnih problema koje nažalost mladi danas imaju. Tu je i nekoliko vitalnih prometnih problema  koji se jednostavno trebaju riješiti.

Amandmanom  traži i sredstva za projektiranje i gradnju Centra za žrtve obiteljskog nasilja u Varaždinu.

-Stara i poluraspadnuta zgrada u kojoj sada centar djeluje ne udovoljava potrebama zbrinjavanja osoba koje su u sustavu zaštite od nasilja, grad Varaždin godinama skrbi za žrtve ne samo iz Varaždina i Varaždinske županije, tamo se nalaze i osobe iz cijele Hrvatske. Objekt u kojem se sada radi  je  za rušenje.

Dodatna sredstva za psihologe

-Istraživanja pokazuju kako svaki 7. adolescent u dobi između 10 i 19 godina ima mentalnih problema. Grad Varaždin provodi sjajan pilot projekt odnosno prvi je u Hrvatskoj zaposlio dodatne psihologe koji rade s mladima. Taj primjer želimo preslikati na cijelu Hrvatsku - poručila je Antolić Vupora.

Državna cesta D2 koja prolazi kroz Općinu Cestica najprometnija je cesta u Varaždinskoj županiji, ali je u izrazito lošem stanju. Nažalost cijelo područje Općine izostavljeno je iz planiranja nove trase čime su mještani Cestice stavljeni u izrazito težak položaj budući ta cesta trenutno predstavlja ozbiljnu opasnost, posebice za najranjiviju skupinu u prometu, djecu i bicikliste.

Antolić Vupora amandmanom traži projektiranje obnove i rekonstrukciju ceste D2 od Petrijanca do spojne točke sa Republikom Slovenijom. Crna točka na semaforiziranom raskršću (sada u popravku) u Cestici odnijela je više života. Pa dokle?

Općine Sračinec i Petrijanec također žive na toj prometnoj državnoj cesti i nužnost je što prije započeti s radovima obilaznice.

Kučanska rampa

Osim za rješavanje problema te prometnica Antolić Vupora predložila je denivelaciju željezničke pruge u Varaždinu, odnosno konačno uređenje pružnog prijelaza u Supilovoj ulici. Sredstva bi se iskoristila za projektiranje ali i prvu fazu izgradnje prijelaza u više nivoa čime bi se konačni krenuo rješavati veliki prometni problem u Varaždinu.

Jednim amandmanom traži se i dodatnih 300 tisuća eura za udruge potrošača budući su one ostale bez financijske potpore i samim time bez sredstava za rad.

-Zaštita potrošača danas je potrebnija nego ikad poručila je saborska zastupnica.

Saborska zastupnica iz Varaždinske županije traži  sredstva  za uklanjanje azbestnih odnosno salonitnih ploča iz objekata širom Hrvatske.

-Mnoge obitelji, vrtići na svojih krovovima imaju neposrednu opasnost za  zdravlje. Nažalost, dobra dio njih nema novaca da sam krenu u zamjenu krovišta i uklanjanje azbestnih ploča i na taj način svjesno su izloženi opasnosti po zdravlje kada se taj materijal ošteti.  Potrebne su subvencije -pojasnila je saborska zastupnica dodajući da bi se time pomoglo gradovima i općinama koji već sada sufinanciraju uklanjanje azbestnih ploča ali su njihova sredstva ograničena, kaže se u priopćenju za javnost saborske zastupnice i predsjednice ŽO SDP Varaždinske županije Barbare Antolić Vupora.