Antolić Vupora: "Naše zviždače treba štititi i nagraditi, a ne osuditi!" Foto: Ilustracija/ŽO SDP

Antolić Vupora: "Naše zviždače treba štititi i nagraditi, a ne osuditi!"

VV | 8.4.2022. u 18:07h | Objavljeno u Aktualno

Antolić Vupora: "Naše zviždače treba štititi i nagraditi, a ne osuditi!"

Saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora zajedno sa Klubom zastupnika SDP-a od Vlade traži da izmjene i dopune Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti - zviždača predloži Hrvatskom saboru u roku od 180 dana.

- Stav SDP-a je da se mora osigurati pravni okvir za organizaciju sustava psihosocijalne pomoći prijaviteljima nepravilnosti. Cilj tog Zakona trebao bi prvenstveno biti zaštita hrabrih građana koji prijavljuju nepravilnosti, a nažalost, događa se upravo suprotno, njihova egzistencija stavljena je na kocku, te im je ugroženo psihofizičko zdravlje - poručuju iz te stranke.

Iako se Vlada, navode, oglušila na takav prijedlog obrazlažući to trenutno nemogućim i tvrdeći da će se o tome razmišljati u budućnosti, SDP hitno zahtjeva donošenje posebnih protokola unutar javnozdravstvenog sustava za kvalitetnu psihosocijalnu podršku za zviždače kako bi se adekvatno reguliralo to pitanje, te kako se ovaj Zakon ne bi donio samo da bi se pohvalilo pred Europskom unijom i suhoparno usklađivalo s direktivama. Jedna od preporuka Mreže europskih tijela za zaštitu zviždača u EU je da prijaviteljima prilikom prijavljivanja nepravilnosti bude osigurana učinkovita pravna, psihološka i financijsku podrška, neovisno o njihovoj osobnoj i financijskoj situaciji, a te usluge mogu pružati državna tijela, nevladine organizacije ili druge stručne organizacije.

Prijedlogom zastupnice Antolić Vupore o uvođenju priznanja "Ankica Lepej”, nedavno preminule najpoznatije hrvatske zviždačice, želi se iskazati poseban doprinos zviždačima kao ključnim izvorima za istraživačko novinarstvo, novinare i neovisne medije koje treba posebno štiti.

- Umjesto osude kojoj su često podložni sami zviždači, najmanje što im možemo reći je hvala. Zviždačima treba odati priznanje i žustro ih štititi jer su nam upravo oni ukazali na netransparentnost, korupciju i nepotizam. Svojim radom uštedjeli su nam milijune i ucrtali put koji bi trebale slijediti buduće generacije. Naše zviždače treba štititi i nagraditi, a ne osuditi! - istaknula je Antolić Vupora i dodala kako ne smijemo dopustiti da na kraju oni ispadnu ti koji će biti posramljeni i narušena zdravlja.

- Ovo Priznanje trebalo bi ohrabriti građane da otkrivaju i prijavljuju nepravilnosti i na taj način pridonose borbi protiv korupcije štiteći javni interes. Zadaća države, njenih institucija kao i svih nas je da snažno štitimo zviždače – zaključila je.