Antolić Vupora: "Domaća hrana mora prevladavati na policama trgovačkih lanaca" Foto: Ilustracija/SDP

Antolić Vupora: "Domaća hrana mora prevladavati na policama trgovačkih lanaca"

VV | 1.2.2023. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

- Domaća hrana mora biti više na policama trgovačkih lanaca, a ne da se prodaje ambulantno po sajmovima, kućnim pragovima, raznim društvenim mrežama i malim specijaliziranim trgovinama koje, nažalost propadaju nakon nekoliko mjeseci - istaknula je SDP-ova saborska zastupnica i predsjednia županijskog SDP.a Barbara Antolić Vupora o Zakonu o hrani.

Navodi kako je sigurnost hrane osnovni preduvjet kvalitete hrane, a važna je i dostupnost nutritivno bogate hrane ljudima, dodajući kako je ovaj zakon prvenstveno namijenjen uvoznicima jer Hrvatska i dalje više uvozi hrane nego izvozi, a iznosi se mjere u milijardama eura.

- Potrošačima su potrebne svakodnevne informacije o prisustvu nedozvoljenih sastojaka u hrani. Treba nam bolja i učinkovita preventiva kako uopće ne bi došlo do povlačenja proizvoda iz trgovina. Stoga se trebamo okrenuti domaćim proizvođačima i oformiti kratke lance opskrbe koji bi jamčili svježu i kvalitetnu hranu na našim stolovima. Kako bi naši poljoprivrednici postali konkurentni na domaćem i EU tržištu potrebno je osnažiti poljoprivrednu proizvodnju upravo na OPG-ima, primjenjivati sigurnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju u kombinaciji znanja i iskustva, isticati potrebu čvršćeg povezivanja poljoprivrednika i potrošača, uspostavljanje novih tržišta i novih vrijednosti - osobito na lokalnoj i nacionalnoj razini - istaknula je i dodala kako je marketing, nažalost, većini poljoprivrednika još uvijek nepoznat pojam.

- Država premalo sredstava namjenjuje tome. Potrebno je uvesti zasebna sredstva za promociju i osnovati, ukoliko se ukaže potreba za tim, Agenciju za marketing hrvatske hrane. Važno je da i poljoprivrednici dio novca izdvoje za marketing, kao što to preko svojih Poljoprivrednih komora rade Austrijanci, Slovenci, Poljaci... Kod kupnje poljoprivrednog proizvoda važno je da deklaracija bude jasno istaknuta, da budu dostupne sve dopunske informacije, te da je jasno naznačena zemlja podrijetla. Novac koji se daje u poljoprivredu potrebno je bolje kontrolirati i usmjeriti na preradu, pogone i zapošljavanje kao važan segment očuvanja ruralnih prostora. Najvažnija ulaganja u sela su ona koja zadržavaju ljude, jer ljudi nam moraju biti na prvom mjestu, sve ostalo su sporedne stvari, zaključila je saborska zastupnica i predsjednica SDP – a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora - poručila je.