Antifašisti iz Varaždina, Ludbrega i Novog Marofa na komemoraciji u Jasenovcu Foto: Milivoj Dretar

Antifašisti iz Varaždina, Ludbrega i Novog Marofa na komemoraciji u Jasenovcu

Milivoj Dretar | 23.4.2018. u 11:12h | Objavljeno u Aktualno

Antifašisti iz Varaždina, Ludbrega i Novog Marofa sudjelovali su u subotu, 21. travnja, na svečanoj komemoraciji u Jasenovcu povodom 73. obljetnice znamenitog proboja zadnjih logoraša. U tom je logoru stradalo nekoliko stotina građana s područja Varaždinske županije, posebno pripadnici židovske, romske i srpske zajednice, te brojni antifašisti.

Vodstvo Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije cvijeće je položilo u kripti Kamenog cvijeta, a s njima su bili i predstavnici Srpskog narodnog vijeća Grada Varaždina, predvođeni predsjednikom Milom Sekulićem. Komemoracija je i ove godine organizirana od strane Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Srpskog narodnog vijeća uz prisustvo brojnih predstavnika civilnih udruga, diplomatskog zbora i oporbenih saborskih zastupnika. Održana je u zasebnom terminu, poslije one koju je organizirala Koordinacija židovskih općina Republike Hrvatske, a prije komemoracije Vlade i Sabora. Varaždinski antifašisti ističu da nisu za podjele u društvu i da su za jednu zajedničku komemoraciju, ali su stava da se nositelji državne vlasti moraju obavezno ograditi od svih nacionalističkih ispada te osuditi promicanje neoustaštva i relativizaciju povijesnih činjenica.

Antifašisti Varaždinske županije okupiti će u subotu, 28. travnja na Spomen groblju u Lepoglavi povodom obilježavanja tragičnih zadnjih dana ustaškog logora. Prilikom bijega pred partizanskom oslobodilačkom vojskom, ustaše su usmrtili zadnje logoraše i pobacali ih u logorski bunar.

antifasisti_-_komemoracija_-_jasenovac_-_2.jpg

antifasisti_-_komemoracija_-_jasenovac_-_1.jpg