ANALIZA Ne čudi pobjeda SDP-a, već što su za prijevremene izbore bili oni čiji su članovi pod istragom

| 24.4.2023. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Zašto će SDP u varaždinskom Gradskom vijeću, nakon prijevremenih izbora, imati samostalno uvjerljivu većinu, nešto što niti jednoj političkoj stranici nije uspjelo otkad imamo demokratske izbore u Varaždinu

Trijumfalna pobjeda SDP-a na prijevremenim izborima za varaždinsko Gradsko vijeće u kojem će imati samostalno uvjerljivu većinu, nešto što nije uspjelo nikada prije nikome, iznad je očekivanja i u samoj stranci. Međutim, osvajanje 12 od 21 vijećničkih mjesta nije nimalo slučajno, već rezultat trezveno vođene politike i osobito predizborne kampanje daleko prije njezinog početka, politike lišene utjecaja osobnih netrpeljivosti i interesa, proizvoljnih procjena i želja bez uporišta, svega čega je kod glavnih političkih oponentima bilo u izobilju.      

A takav, ozbiljan pristup politici vidio se već prije redovnih izbora prije dvije godine. Tada je, temeljem istraživanja, dobro procijenjeno da bi pobjedu na izborima za varaždinskog gradonačelnika mogao odnijeti Neven Bosilj zajedno sa zamjenikom i predsjednikom varaždinskog SDP-a Miroslavom Markovićem. To se na kraju i dogodilo, a SDP je, zahvaljujući svojih petero vijećnika, dobio i priliku za sastavljanje većine, što je na kraju uspio, okupivši dva vijećnika s liste Reformista i četiri s NL Dubravke Novak, odnosno platforme Budimo grad.

Rastakanje dotada vladajućih je počelo, ali ne bez problema. Naime, ubrzo je na površinu počela izlaziti nestabilnost većine zbog unutarnjih suprotnosti, što je dovela i do nedavnih prijevremenih izbora. Naime, već na početku koalicije postalo je jasno da nije lako pomiriti interese SDP-a i Reformista, a osobito SDP-a i platforme Budimo grad. Dok su jedni tražili pa i dobili i više nego bi imali pravo na temelju izbornih rezultata, drugi su tražili i pristajali na manje kada su u pitanju određena mjesta, ali se zato visoko postavljali pravila ponašanja, no ne uvijek i kada su onih posrijedi, što je izazvao trzavice ne samo između koalicijskih partnera, nego i unutar njih, osobito PBG-a.

Tako su, primjerice, mjesto predsjednika Gradskog vijeća dobili Reformisti, iako je zbog većeg broja vijećnika to trebala biti Dubravka Novak. Međutim, PBG je to odbila jer je unutar nje prevladao stav vijećnika Hrvoja i Ane Petrić da se radi o uhljebljivanju, a ne preuzimanju odgovornosti sukladno izbornim rezultatima.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u