Američki menadžeri iznenađeni projektima koje OB Varaždin provodi s limitiranim sredstvima

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Američki menadžeri iznenađeni projektima koje OB Varaždin provodi s limitiranim sredstvima Foto: Opća bolnica Varaždin

Opću bolnicu Varaždin prošli je tjedan posjetila grupa Medtronicovih menadžera koji su sudjelovali na internom treningu u Hrvatskoj. Riječ je o stručnjacima koji se uglavnom bave financijama i medicinom, a u Hrvatskoj su odlučili posjetiti tri zdravstvene ustanove – dvije klinike i varaždinsku Opću bolnicu.

Desetak gostiju većinom je iz SAD-a, što znači da dolaze iz sasvim drugačijeg zdravstvenog sustava, objasnio je ravnatelj OBV-a, dr. Nenad Kudelić.

– Zamolili su nas da im prezentiramo naš način rada u medicini. Pokazali smo im kako funkcionira naš zdravstveni sustav, kako funkcionira OBV, što radimo na poboljšanju uvjeta, kvalitete, kadra i svega ostalog. Prezentirali smo im i načine financiranja bolnice, što ih je posebno zanimalo, stoga smo ih upoznali i s projektima financiranim sredstvima Europske unije – kazao je Kudelić.

Tijekom boravka u bolnici, gosti su obišli i odjel hemodijalize, a nakon toga posjetili su novi Palijativni centar u Novom Marofu.

ob_varazdin_medtronic_02.jpg

– Komentari su bili vrlo pozitivni. Naši su gosti bili iznimno iznenađeni načinom rada, odnosno svime onime što smo uspjeli napraviti s vrlo limitiranim financijskim sredstvima, neusporedivo manjima od onih u američkom zdravstvenom sustavu. Iznenadilo ih je i što smo uspjeli sačuvati dostupnost zdravstvene zaštite apsolutno svima jednako, što nije slučaj u američkom zdravstvenom sustavu, a sve to uz puno manja ulaganja. Rekao sam im da smo mi ponekad doista "čarobnjaci" koji s tako malim sredstvima i limitom gdje vam, primjerice, u nekim mjesecima 90 posto sredstava ode na plaće, uspijevamo izboriti se za novi prostor, opremu, za nove ljude, istovremeno plaćajući sve one račune koji se moraju platiti – istaknuo je Kudelić.

Ravnatelj bolnice dodao je da je razlika između hrvatskog i drugih zdravstvenih sustava u tome što naš sustav nije baziran na principima ekonomičnosti, u smislu ekonomske isplativosti.

– Zdravlje i pružanje zdravstvene usluge kod nas nije posloženo na principima ekonomije, gdje bi zdravstvo trebalo biti isplativo, već se u okviru financijskih mogućnosti nastoji pružiti najbolja skrb. Opća bolnica Varaždin izvršava kontinurano više posla u odnosu na limit određen od strane HZZO-a, u prosjeku 120 do čak 130 posto, više izvršeni rad generira manjak pa u takvom načinu financiranja ne možemo pozitivno poslovati. Primjerice, u posljednjih deset godina OBV je fakturirala prema HZZO preko 250 milijuna kuna povrh limita, a tereti ju se za oko 180 milijuna kuna gubitka. Iz tog podatka jasno je da je Općoj bolnici Varaždin isplaćen samo izvršeni rad u proteklom razdoblju bolnica bi danas bila oko 65 milijuna kuna u plusu. Ovakav način poslovanja jednostavno je neshvatljiv ljudima koji rade u američkom zdravstvenom sustavu, no isto tako im je neshvatljiva činjenica da je svim našim građanima dostupna zdravstvena zaštita u apsolutno jednakom obimu - rekao je Kudelić.

Posebno je naglasio da na liječenje pacijenata i na njihovo zdravlje, odnosno dostupnost zdravstvene zaštite, ne bi trebali gledati kroz prizmu financijske koristi, već kroz kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite.

– Na nama nije da postavljamo neke financijske granice i barijere, već da u danim mogućnostima i uz dostupna financijska sredstva osiguramo maksimalno kvalitetnu skrb za naše pacijente. Uspjeli smo financijske menadžere velikih ustanova u Americi prilično ugodno iznenaditi time što smo u danim okvirima, ali i povlačenjem dosta sredstava iz fondova Europske unije, uspjeli napraviti puno – rekao je Kudelić i dodao da je bilo riječi i o svakodnevnoj borbi bolnice da zadrži medicinski kadar pa su gosti upoznati sa svim mjerama i strategijama koje se poduzimaju da ljudi ostanu živjeti i raditi u ovoj sredini.

ob_varazdin_medtronic_03.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.