Alemka Markotić: Delta-soj će zavladati Europom Foto: screenshot HRT

Alemka Markotić: Delta-soj će zavladati Europom

Varaždinske vijesti/HRT | 9.7.2021. u 12:32h | Objavljeno u Aktualno

U posljednja 24 sata zabilježeno je 87 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 612. U bolnicama se nalazi 115 osoba, a četiri osobe su na respiratoru. Od jučer je u bolnice zaprimljeno 9 osoba, otpušteno je njih 15. Nema preminulih osoba.

Čulo se među inim na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, a prenosi portal HRT-a..  Davor Božinović, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, u uvodnom dijelu konferencije je naglasio da svi prisutni imaju covid potvrde.

 - Ovo je namjera da se pokaže javnosti koliko je riječ o jednostavnom modelu kako se može kontrolirati situacija, rekao je.

 Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da imamo 87 novozaraženih, a prije tjedan dana bilo ih je 92, dok ih je tjedan ranije bilo 118. Osvrnuo se na jučerašnji događaj o 8 preminulih u KB Dubrava, a koji su primili dvije doze cjepiva.

 - HZJZ do jučer nije zaprimio nikakvu obavijest o tome, što smatramo da je neodgovorno i nedopustivo jer takve podatke treba provjeriti kroz nekoliko baza podataka, što se upravo radi, rekao je.

 Objasnio je da je HZJZ objavio podatke o oboljelima i hospitaliziranima, a cijepljenima s obje doze, a ti podaci su uključivali obradu podataka do 19.5. Tada nije bila evidentiran niti jedna smrt kod osoba cijepljenih niti s jednom, niti s dvije doze.

 Capak je rekao da je od 19.5. do danas cijepljeno 4 puta više građana, i za očekivati je da ima i osoba koje su preminule od COVID-19, a cijepljeni su s dvije doze. HZJZ to sada analizira, dodao je, nakon čega će objaviti podatke.

 - Mortalitet se prati na dnevnoj bazi, prati se pomoću anketa koje ispunjavaju bolnice i šalju u ministarstvo zdravstva, dodao je.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", izvijestila je o najnovijim informacijama koje dobiva preko europske znanstvene platforme. 

- Izvješće ECDC-a govori o tome delta varijanta relativno brzo preuzima primat u Europi. Negdje se taj postotak kreće od 25 do preko 70% i očekuje se da će potpuno zavladati Europom do kraja kolovoza, a možda i ranije. Evidentno je da se u ovom trenutku iznimno brzo širi među mlađima, jedan od razloga su ljetni mjeseci i aktivnosti, poput putovanja. U najgoroj situaciji se nalaze Portugal, Cipar i Španjolska. U Portugalu je dnevno 3000 inficiranih, što znači, ako stavimo pandan Hrvatskoj prema broju stanovnika, to je kao da Hrvatska usred sezone ima 1300 novozaraženih dnevno, rekla je Markotić. 

Navela je podatak da je i u Španjolskoj najviše inficiranih među mladima, veliko žarište je bila Mallorca, gdje se tradicionalno skuplja puno turista, posebice mladih. 

- U jednom okupljanju je bilo 9000 mladih, njih 3000 se inficiralo, bilo ih je iz raznih zemalja svijeta (...) Sličnu situaciju i probleme imala je i Belgija, kao zemlja čiji brojni mladi idu u Španjolsku, dodala je. 

Zajednički stav je da najveći rizik predstavlja noćni život, rekla je Markotić, dodavši da Belgija traži barem kod sebe da noćni barovi ostanu zatvoreni. 

- Ovo je ista priča kao i prošle godine kada smo odmah iza ljeta imali nagli uspon i snažan drugi val u cijeloj Europi s mnogo umrlih, ali najvažnija razlika, u odnosu na lani, je da smo lani imali samo mjere koje su dobre i bitne i dan-danas, ali one nisu mogle zaustaviti i kompletno riješiti problem, a danas imamo cjepivo koje bi moglo. Još jednom ću, možda su oni koji su savjesno odradili cijepljenje već umorni od slušanja toga svega, ali možda oni koji još nisu čuli ili nisu shvatili, važno je štititi sebe, zatim sve one oko sebe, osobito rizične skupine, dodala je. 

Poručila je da nam cijepljenje omogućava zdravlje, da budemo slobodni, da se možemo normalno kretati i živjeti. 

 Božinović je izvijestio da je Stožer donio još jednu mjeru za Primorsko-goransku županiju. 

- Nužne mjere koja se uvode su zabrana održavanja svih javnih okupljanja na kojima je prisutno više od 20 osoba, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojoj sudjeluju samo osobe s covid potvrdom (...) Okupljanja vezana uz profesionalne umjetničke programe dozvoljena su samo za osobe s covid potvrdom. Ova odluka stupa na snagu 12. srpnja i trajat će do 31. srpnja, rekao je. 

Markotić se osvrnula na situaciju u Izraelu, gdje je zaraženo mnogo ljudi koji su cijepljeni Pfizerom. Rekla je da većinom raste broj inficiranih među mladima koji se u pravilu u velikom postotku nisu cijepili jer je tek zadnja 2 mjeseca odobreno cijepljenje i za one ispod 18 godina. 

- Bitno je, za zdravstveni sustav, da oni koji se inficiraju, ako je blagi oblik bolesti, te osobe se ne bi smjele teško zaraziti i završiti u bolnici. 

 Markotić je objasnila da brojevi u ljeto ne znače isto što i brojevi u zimi, kada imamo uglavnom teško bolesne, rizične skupine. 

- Ovo su mlađi ljudi. Oni se možda neće teško razboljeti, međutim, oni će se vratiti doma i prenijet će tu infekciju na svoje starije. Ono što Singapur radi, misle da mogu prijeći u onu fazu kada će službeno uzimati u obzir samo hospitalizirane i umrle, to će voditi kao službenu statistiku, a sve ostale podatke o inficiranima i blažim oblicima bolesti, koristi im za epidemiološko praćenje bolesnika. I u Europi se već raspravlja o takvom modelu (...) Kada Covid postane obična prehlada, onda smo to uspjeli, rekla je. 

Osvrnula se na docjepljivanje trećom dozom, rekla je da preporuka može ići prema ranjivim skupinama. 

- O tome je potrebno još dodatnih podataka da bi znali nešto više. Drugo pitanje koje se postavlja je hoćemo li, ako budemo išli u treće docjepljivanje, ići u isto vrijeme kad je i docjepljivanje protiv gripe ili će trebati određeni neki razmak između ta dva cijepljenja, dodala je. 

Capak je rekao da bi procijepljenost trebala biti najveća među najrizičnijim skupinamacjepiva ima dovoljno, dobro smo organizirani po tom pitanju. 

 Što se tiče obaveznog cijepljenja, Capak je rekao da to zahtjeva jednu puno širu raspravu od epidemiološke struke. 

- Nitko u svijetu još nije donio tu obvezu, ali ni ta mogućnost nije isključeno. Moramo imati pred očima da je ova bolest blokirala cijeli svijet, dodao je. 

Zaključio je da je jedini način da se vratimo u normalan život cijepljenje. Za sada se ne razmišlja o obvezi cijepljenja. 

 Na pitanje postoji li mogućnost da i u drugim bolnicama ima slučajeva poput onog u KB Dubrava, Capak je rekao da postoji i da rade analize, za što je potrebno nekoliko dana. Objasnio je da su izračunali da prema razini zaštite koju deklariraju proizvođači cjepiva, na 1,5 milijun cijepljenih mogu očekivati do 16 smrtnih slučajeva. 

Markotić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekla da ne može sa 100-postotnom sigurnošću odgovoriti da u njezinoj bolnici nije bilo takvih slučajeva, provjerit će dokumentaciju, vjeruje da su sve odradili prema propisima. 

Ministar zdravstva Vili Beroš je jučer zatražio analizu, rekao je da su preminuli u KB Dubravi imali brojne komorbiditete, prenosi portal HRT-a.