ALARMANTNO Nasilje nad ženama poprima sve brutalnije razmjere

 Povodom 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, nedavno je održan sastanak članova varaždinskog i međimurskog županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. 

Sastanak su vodile voditeljice timova, Vesna Šumiga i Renata Sever, a prisutni su bili članovi iz obiju policijskih uprava i centara za socijalnu skrb, Općinskog suda u Čakovcu, Prekršajnog suda u Varaždinu, Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Opće bolnice Varaždin, Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Doma zdravlja Čakovec i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

- Članovi timova rade s počiniteljima prekršaja i kaznenih djela s elementima nasilja, pa tako i s počiniteljima nasilja u obitelji koje je u 80 posto slučajeva počinjeno na štetu žena - ističe V. Šumiga, voditeljica varaždinskog Županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, dodavši da je susret timova bio prilika za razmjenu iskustava i dobre prakse pri čemu je posebno naglašena važnost međuresorne suradnje u rješavanju konkretnih slučajeva.

Razmjena iskustava

- S obzirom da nasilje nad ženama poprima sve brutalnije razmjere i broj ubojstava koje su počinili njihovi supružnici, partneri i bliske osobe u stalnom je porastu, naglasak je stavljen na potrebu osnaživanja žrtava da nasilje prijave i da si ne predbacuju krivnju za to već da osvijeste da su time pridonijele zaštiti vlastitog integriteta, ali i poslale snažnu poruku da se bilo kakav oblik nasilja ne smije tolerirati - naglašava V. Šumiga.

Također, na sastanku je zaključeno kako je od izuzetnog značaja i adekvatno procesuirati počinitelja i izreći mu primjerenu sankciju s obzirom na to da još uvijek prevladava mišljenje da im se izriču neadekvatne sankcije.

nasilj.jpg

Podizanje svijesti

- To posebno teško pogađa žrtve koje s takvim iskustvom gube povjerenje u sustav i što često prevagne kada razmišljaju bi li ponovno prijavile nasilnika, a svima nam je poznato da je među njima velik broj recidivista. Problem predstavlja i nedosljednost žrtava kada je počiniteljima izrečena zabrana približavanja ili moraju napustiti dom jer se često događa da one popuštaju pred njihovim pritiskom, a onda ni ne obavijeste nadležne da se počinitelj vratio kući. Razlog takvom njihovom ponašanju često je ekonomske prirode. Kako ovaj dio države prednjači i po stopi razvoda brakova, a opravdana je pretpostavka da je do njih došlo i radi nasilja u obitelji, važno je adekvatno pristupiti počinitelju kako nasilje i iste obrasce ponašanja ne bi primjenjivao u svakoj sljedećoj vezi - ukazuje V. Šumiga.

Članovi timova naglasili su i važnost podizanja društvene svijesti o uzrocima i posljedicama nasilja u obitelji, u čemu posebnu ulogu imaju obrazovne i zdravstvene ustanove, ali i mediji. Tim je putem nužno podizati i svijest o štetnosti alkohola jer upravo on u velikom broju slučajeva ima presudan utjecaj na nasilničko ponašanje.

Nužan psihosocijalni tretman

Inače, u Kazneni zakon je 2015. vraćeno kazneno djelo nasilja u obitelji, što je također doprinijelo ozbiljnijem sankcioniranju počinitelja, budući da im se u kaznenom postupku izriču dugotrajnije kazne i moguć je konkretniji tretmanski rad s njima i u slučaju da kaznu izvršavaju u zatvoru i u slučaju da ih na slobodi nadzire probacijska služba.

- Kako bi postigli samokotrolu te prihvatili odgovornost za vlastito ponašanje, promijenili uvjerenja koja ih usmjeravaju prema nasilničkom ponašanju te time podigli razinu sigurnosti obitelji, počiniteljima kaznenih djela i prekršaja s elementima nasilja uputno je što češće izricati psihosocijalni tretman. On se uspješno provodi na području obiju županija - ocijenila je voditeljica varaždinskog Županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.