ALARMANTNO Bez obzira na napredak medicine, broj oboljelih od dijabetesa raste

| 19.11.2018. u 17:44h | Objavljeno u Aktualno

Da je dijabetes postao jako važan javnozdravstveni problem, koji se već može nazvati pandemijom, složili su se stručnjaci na skupu održanom u Županiji prošlog utorka povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti. Ova se bolest naziva tihi ubojica i zbog toga je naglašena važnost prevencije, budući da prema statistici na registriran broj oboljelih od šećerne bolesti dolazi čak 50 posto onih koji ni ne znaju da imaju dijabetes.

Doktorica Irena Stipešević Rakamarić, predstavnica javnog zdravstva ZZJZ Varaždinske županije, smatra da bi dijabetes u narednom razdoblju trebao biti jedan od prioriteta u Varaždinskoj županiji, ali ne zbog porasta oboljelih i velikih izdvajanja
za liječenje komplikacija koje nastaju zbog bolesti, već zbog ulaganja u preventivu.

- Bilježimo porast obolijevanja od dijabetesa tipa 2 zbog sjedilačkog načina života i promjene u dijagnostičkim kriterijima. Posebno se vidi porast i kod djece. Problem je što dijabetes generira veliku zdravstvenu potrošnju, odnosno u Hrvatskoj se 11 posto ukupnih izdvajanja za zdravstvenu zaštitu odnosi na liječenje komplikacija dijabetesa, a bolje bi bilo da se ulaže u preventivu, odnosno, da niti ne dođe do komplikacija koje utječu na radnu sposobnost i na kraju opterećuje cijeli sustav - ukazuje Stipešević Rakamarić, dodajući da treba promovirati zdrav životni stil koji podrazumijeva redovitu fizičku aktivnost i pravilnu prehranu.

Uz to, Stipešević Rakamarić ukazuje da nije dovoljno samo educirati stanovništvo. Pokazalo se da edukacija nije dovoljna jer su čimbenici za razne bolesti i socijalno determinirani.

- Socijalne odrednice zdravlja imaju toliko snažan utjecaj na zdravlje da vi možete educirati koliko god želite jednu bakicu s 1.000 kuna penzije, a ona si ne može kupiti voća i povrća ili integralne žitarica, osigurati si kvalitetno meso i tako prakticirati zdravi život. Isto tako možete educirati roditelje četveročlane obitelji, ali ako oni imaju manju plaću ne mogu osigurati zdravu prehranu djeci. Trebamo razvijati politiku zdravlja na nacionalnoj razini. Koliko puta su se Ministar poljoprivrede i Ministar zdravlja susreli i dogovorili povećanje proizvodnje voća i povrća u Hrvatskoj da bi na tržištu bili jeftiniji? Kada će orašasti plodovi koji su tako važni u prehrani dijabetičara pojeftiniti? Riba? Imamo ribe koliko hoćemo, izvozimo ju, ali ju nemamo dostupnu po cijeni. Nedostaje i djelovanje na lokalnoj razini. Zašto se pekare lociraju pokraj škola, zašto umjesto njih nisu voćare pa bi djeca kupila voće ili zdraviji sendvič. Pekarski su proizvodi najjeftiniji i ne bi se smjeli locirati oko škola ako želimo da nam mladi jedu zdravo, takva je hrana nutritivno bezvrijedna i povećava rizik od dijabetesa - zaključuje Stipešević Rakamarić.

Zašto i dalje raste broj oboljelih od dijabetesa unatoč napretku u medicini i najmodernijim lijekovima čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u