Aktualni gradonačelnik Čehok po još jedan mandat, Mario Lešina kandidat za župana Foto: Ilustracija

Aktualni gradonačelnik Čehok po još jedan mandat, Mario Lešina kandidat za župana

VV | 17.4.2021. u 12:16h | Objavljeno u Aktualno

 

Aktualni varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na današnjoj konferenciji za novinare održanoj na varaždinskom placu najavio je kako ulazi u utrku za varaždinskog gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima, dok će njegovu listu na izborima za Varaždinsku županiju nositi Mario Lešina.

- U ovoj kampanji nosimo pinklec svega onoga što je u ove četiri godine napravljeno u Gradu Varaždinu. Sjećate se da smo i prije četiri godine započeli kampanju na varaždinskom placu i sve ono što smo prije četiri godine učinili smo napravili u suradnji s građanima, unatoč pandemijskoj krizi koja je omela poneke planove. Međutim, kada sve to uzmete u obzir, razina ukupnih investicija u ovome gradu, razina gospodarskih, socioloških, demografskih i drugih pokazatelja govori u prilog i potvrđuje ovu moju postavku da smo u ove četiri godine uspjeli u razvoju Grada Varaždina u suradnji s građanima – istaknuo je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na današnjoj konferenciji za novinare.

Zadnje četiri godine - rekordna ulaganja

Čehok je istaknuo kako su protekle četiri godine bile godine rekordnih ulaganja. 

- Od komunalne infrastrukture, gospodarstva, kulture, sporta, obrazovanja, socijalne skrbi... Nikada u četiri godine nije uloženo u grad koliko u posljednje četiri. Zašto? Zato što smo imali visoku apsorpciju EU fondova. Mi smo danas grad daleko najviše europskog novca po glavi stanovnika u Hrvatskoj – istaknuo je Čehok i najavio kako će u naredne četiri godine nastaviti s privlačenjem EU novca, kao što su to činili i dosad.
- Procjenjujemo da bismo i u novom mandatu mogli oko 1,5 milijardi kuna privući iz EU fondova, dok smo u protekle četiri godine privukli 1,3 milijardi kuna. Jednako tako, uz ulaganje u infrastrukturu, pojačat ćemo ulaganja u gospodarstvo, s čime smo već započeli. Tu prije svega mislim na subvencije obrtnicima i poduzetnicima koji su najviše pogođeni koronakrizom, ali i nove investicije. Gospodarska zona Brezje već danas je najveća industrijska zona u Hrvatskoj, tu je i naš Tehnološki park i naravno, zone koje još razvijamo uz Brezje istok. To su Brezje zapad i dio Jalkovec, pa i u samom gradu, iza Parkova, gdje je NTH kupio zemljište – rekao je Čehok i dodao kako su samo ovaj tjedan imali četiri nova upita za zemljišta tvrtki koje žele ulagati u Varaždin. 

- Ono što je velika promjena u odnosu na prije jest činjenica da je Grad Varaždin u četiri godine uspio ostvariti dobru komunikaciju s građanima kao pojedincima i udrugama, civilnim društvom i to je dobro. To je pravi pinklec koji nosimo sa sobom. Bez te komunikacije mi ne bismo uspjeli, a da smo dobro komunicirali svjedoči i činjenica da do danas grad ima dvostruko više stipendista nego prije, da 1000 poduzetnika koji koriste EU fondove, a kad smo preuzimali Grad Varaždin, prije četiri godine, bilo ih je svega 30-ak. Naravno tu su i puno veća ulaganja u komunalni i životni standard. Mi smo danas napravili ono osnovno, dakle Varaždin je potpuno pokriven kanalizacijom, vodovodom, plinskom mrežom, a trebamo još dovršiti ulaganja u optičku infrastrukturu u čemu nas je malo zakočila pandemija. Uz to moramo srediti prometnice i raskrižja. Puno smo toga napravili, ali puno toga je još pred nama. Ulice nam nisu u dobrom stanju. Da nismo imali velika raskrižja mi bismo već u ovom mandatu mogli puno toga obnovitli. Zato ćemo i u naredne četiri godine nastaviti s ulaganjima u komunalnu, kulturnu, obrazovnu i sportsku infrastrukturu – najavio je Čehok koji je dodao kako je velika razlika, u odnosu na prije četiri godine, činjenica da na izbore prvi puta izlaze s kandidatom za župana.

Županija kao One man show

- To je jednostavno zato što smo iznimno nezadovoljni s ponašanjem Varaždinske županije. Županija je postala One man show, ona se pretvorila u jedan način despocije u kojoj jedan čovjek odlučuje o svemu, pri čemu taj čovjek jednostavno više nije dorastao, zbog godina i svega što nosi sa sobom. To je čovjek koji se posvađao sa svima. Posvađao se s kulturnjacima, Kerekeshima, sportašima, političarima, liječnicima, drugim kolegama političarima, epidemiolozima. To naravno sa sobom nosi jedan veliki defekt upravljanja Županijom, Nažalost, naša Županija uopće nije povezana, mi nemamo osjećaj regionalne pripadnosti. Mi moramo Županiju povezati prometno, strukturno, gospodarski. Imamo osobu koja će konačno povezati naše mentalitete i različitosti u jedno, kako bismo bili još bogatiji, i to je smisao zašto idemo s kandidatom za župana – rekao je Čehok, koji je predstavio Lešinu kao mladog čovjeka, gospodarstvenika, poduzetnika koji zarađuje vlastitim rukama, koji je prisutan u međunarodnoj trgovini i proizvodnji, doktor je znanosti i predavač, a iskustva ima i u politici.

- Vjerujemo da upravo u toj suradnji Grada i Županije mogu nastati blagotvorni efekti za osjećaj pripadnosti ovoj županiji i regiji – rekao je Čehok.

Da Županija i Grad Varaždin znaju raditi zajedno pokazala je Aglomeracija. 

- U sljedeće četiri godine mi trebamo župana koji će surađivati, a ne opstruirati. Varaždin je veliki grad i centar ove regije, ali bez Ludbrega, Ivanca, Marofa, Lepoglave, Vidovca, Sračinca, Trnovca, nema ni jakog Varaždina. Ti gradovi se isto moraju razvijati kao Varaždin i radi toga ćemo inzistirati na spuštanju određenih funkcija županije na jedinice lokalne samouprave, pogotovo onih gdje se Županija pojavljuje samo kao protočni bojler. Zašto Ludbreg, Ivanec ili bilo koja druga jedinica lokalne samouprave ne bi upravljala svojim školama? One jedinice koje i imaju te resurse. One koje nemaju, u iduće četiri godine stvorit ćemo preduvjete i napraviti takvu infrastrukturu da i oni to mogu – rekao je Lešina.