Ako upozorenja ne shvatimo ozbiljno, iza blagdana možemo očekivati nagli porast oboljelih

D.N./ZZJZ Varaždinske županije | 8.4.2020. u 08:40h | Objavljeno u Aktualno

Na adrese medijskih kuća stiglo je otvoreno pismo - epidemiološke preporuke za postupanje u vrijeme epidemije COVID-19, kojeg prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

s obzirom da se nalazimo pred izazovom lijepih vremenskih prilika i nadolazećih uskrsnih blagdana, preporučam da se strogo pridržavamo svih mjera prema naputku Nacionalnog i Županijskog civilnog stožera s osobitim naglaskom na ograničavanje kretanja stanovnika grada Varaždina i okolnih mjesta.

Sve mjere koje su naredili Nacionalni i Županijski stožer imale su dosad vidljive rezultate u kontroliranju epidemije COVID-19 i na taj način, uz veliki trud zdravstvene struke, policije, civilne zaštite, sanitarnih inspektora i lokalnih stožera, uspjeli smo održavati liniju obolijevanja linearnom. Ukoliko popustimo u mjerama i ukoliko dozvolimo preveliko neopravdano kretanje ljudi iz jednog u drugo mjesto, uz nepridržavanje mjere socijalne distance, omogućavamo širenje bolesti koje više nismo u mogućnosti pratiti niti kontrolirati.

Isto tako upozoravam da se posjećivanjem starijih osoba u vrijeme blagdana ugrožava njihovo zdravlje i život s asimptomatskim neregistriranim COVID-19 pozitivnim osobama za koje ne znamo.

Slijedom svega gore navedenog ostajemo i dalje na tome da se izdavanje propusnica može dati samo za opravdane razloge koji su već i definirani ranijim odlukama, da se ostaje pri stavu da ostanemo doma, a ukoliko se odlazi u prirodu uz strogo pridržavanje socijalne distance od minimalno 2 metra. Ako ova upozorenja ne shvatimo ozbiljno, iza blagdana možemo očekivati nagli porast oboljelih i osoba na respiratorima, kao i opterećenje zdravstvenog sustava koji nema dovoljno zaštitne opreme da bi sebe zaštitio u pružanju zdravstvene skrbi.

Uz poruku „OSTANIMO DOMA“, srdačni pozdravi.

Voditeljica epidemiološke službe Djelatnosti ZZJZ-a Varaždinske županije

Katica Čusek Adamić, dr. med.,

spec. epidemiologije

Označeno u