"Ako se Vlada ogluši na naše zahtjeve, doći do još većeg odljeva kadrova" Foto: Ilustracija

"Ako se Vlada ogluši na naše zahtjeve, doći do još većeg odljeva kadrova"

Ivana Dreven | 9.9.2019. u 15:26h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnici zdravstvenih sindikata u srijedu će nastaviti pregovore s Vladom oko povećanja plaća i potpisivanja kolektivnog ugovora. Naime, u petak se pregovori prekinuti budući da Vlada predstavnicima sindikata nije iznijela nikakve konkretne ponude, a sindikalisti su tom prilikom najavili nastavak mirnih prosvjeda.
Hoće li prosvjedovati i medicinske sestre u varaždinskoj bolnici, pitali smo Vlastu Vuković Hoić, predsjednicu Podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Opće bolnice Varaždin, koja nam je rekla da Varaždin nije bio u planu za provjede, kao i da će obavijestiti javnost ako se taj plan promijeni.
U burnim danima koji su prethodili posljednjem krugu pregovora s Vladom, upitali smo je o razlozima nezadovoljstva zdravstvenih radnika.

”Doma ostave bolesno dijete”

- Činjenica je da je prosječna plaća medicinskih sestara prije deset godina bila na nivou prosječne plaće, a danas je ispod toga, na nivou prosjeka naše županije koja nažalost zaostaje gotovo tisuću kuna za prosjekom Hrvatske, a dvije tisuće za Zagrebom. Nešto veću plaću dobit će sestre i tehničari koji rade u turnusima i čiji raspored uključuje rad 365 dana u godini - utorkom, petkom, nedjeljom, na Novu godinu, Uskrs, Praznik rada, kada njihovo dijete ima rođendan, na godišnjicu braka, kada doma ostave bolesno dijete, svaku četvrtu noć i to 12 sati - rekla je Vuković Hoić.
Pojasnila je da se povećanje plaće od dva posto odnosi na povećanje osnovice koje je dogovoreno za sve državne i javne službe od 1. rujna s isplatom plaće u listopadu, dok se sedam posto - koliko se spominjalo prije novih zahtjeva od 10, odnosno 20 posto - odnosi na korekciju dodataka na plaću - povećanje dodatka s osnove uvjeta rada za sve zaposlenike u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja te dodatka za posebnu odgovornost za zdravstvene radnike i nezdravstvene koji sudjeluju u procesu dijagnostike i liječenja. Kako je istaknula, povećanje dodatka koji je jedan segment plaće nije povećanje plaće za taj postotak, nego znatno manje. Dodala je da su plaće bitan, ali ne i jedini razlog nezadovoljstva, te da već dugo upozoravaju na nedostatak kadrova.
- Ranije se na natječaj za jedno radno mjesto javljalo i do pet osoba, ali sustav štedi na nama i ne zapošljava dovoljan broj izvršitelja. Danas se za pet radnih mjesta javlja jedna medicinska sestra ili tehničar. Odnos društva prema našem zanimanju rezultirao je smanjenjem interesa za školovanje, a uređeniji sustav i daleko veća primanja u zemljama Europe doveli su do odlaska velikog broja medicinskih sestara i tehničara iz Hrvatske, kako onih koji su tek završili obrazovanje, tako i kolegica i kolega s velikim radnim iskustvom - ukazala je na problem nedostatka kadra čije posljedice osjećaju oni koji su ostali.

Sve više posla i - bolesti

- To uzrokuje povećani psihofizički napor jer korisnicima treba isporučiti pravovremenu i kvalitetnu uslugu što dovodi do povećanja bolovanja i potrebe prekovremenog rada preostalih medicinskih sestara. U porastu su bolesti lokomotornog sustava, a nažalost i maligne bolesti. Medicinske sestre, osim što su zdravstveni profesionalci, obavljaju i niz drugih poslova - od upisa pacijenta do evidentiranja opsega i cijene usluga koje su mu pružene, evidencije rada sestara, liječnika, radnica na čišćenju, nabavu lijekova i potrošnog medicinskog materijala, brigu o održavanju i servisiranju medicinskih aparata i uređaja, održavanju i popravcima opreme, obavljaju transport pacijenata i biološkog materijala... Vani je jasno precizirano što je čiji posao i tko je za što odgovoran, i to je jedan od bitnih razloga zašto naši medicinske sestre i tehničari odlaze na rad u inozemstvo - upozorila je.

                                       Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...