Ako dijete ima temperaturu, grlobolju, kašlje i ima kratak dah neka ne dolazi u školu! Foto: Ilustracija/Pixabay/

Ako dijete ima temperaturu, grlobolju, kašlje i ima kratak dah neka ne dolazi u školu!

IHR/Varaždinske vijesti | 29.2.2020. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

U vrtićima, školama, učeničkim domovima i ustanovama visokog obrazovanja od prošlog tjedna na snazi su preporuke koje su dobili od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja vezano uz koronavirus i ostale zarazne virusne i bakterijske bolesti. Tako se učenicima i djelatnicima preporuča redovito pranje ruku sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi, ruke bi trebalo brisati jednokratnim ručnicima, a ako djeca kišu, kašlju, imaju povišenu temperaturu i grlobolju najbolje je da ostanu kod kuće.

- Virus ulazi u tijelo kroz oči, usta i nos, pa oči, usta i nos nemojte dirati neopranim rukama. Kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke - savjetuje se u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Odgojno-obrazovnim institucijama trenutno se ne preporuča odlazak u područja zahvaćena korona virusom prvenstveno Kinu, Hong Kong, Južnu Koreju, Japan, Iran, Singapur i Italiju.
- Nad djecom i učenicima koji dolaze iz zahvaćenih područja (Italija) provodi se aktivni zdravstveni nadzor: samoizolacija kod kuće ili boravak u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi (prema preporuci liječnika). Oni koji su došli prije 24. veljače iz Italije, a sveukupno unutar 14 dana, te su razvili respiratorne simptome nikako ne smiju ići u odgojno-obrazovne ustanove te se trebaju javiti izabranom liječniku - navodi se u preporukama.
Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju da je do daljnjega neophodno odgoditi sve organizirane odlaske djece i učenika u zahvaćena područja, kao i organizirane susrete, primjerice, sportska natjecanja s djecom i učenicima koja dolaze iz zahvaćenih područja.

- Putovanja i organizirana druženja unutar Hrvatske za djecu i učenike i nadalje su moguća, uz uvjet da u navedenom ne sudjeluju djeca s respiratornim simptomima - poručuju i dodaju kako bi trebalo redovito pratiti web stranice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jer se situacija brzo mijenja s obzirom na epidemiološku situaciju.

Označeno u