Ako dio mirovine primate iz inozemstva, za Covid-dodatak podatke javite do 30. lipnja Foto: Pixabay / ilustracija

Ako dio mirovine primate iz inozemstva, za Covid-dodatak podatke javite do 30. lipnja

I.D./Varaždinske vijesti | 20.6.2021. u 17:30h | Objavljeno u Aktualno

Umirovljenicima koji primaju domaću mirovinu Covid-dodatak isplaćen je krajem travnja, a korisnicima koji uz mirovinu ostvarenu u Hrvatskoj primaju i inozemnu mirovinu bit će isplaćen tijekom srpnja.

>> Počela isplata Covid-dodatka umirovljenicima s mirovinama do 4.000 kuna

Radi isplate jednokratnog novčanog primanja za ublažavanje posljedica uzrokovanih epidemijom Covida-19, umirovljenici koji dio mirovine primaju iz inozemstva do 30. lipnja trebaju Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostaviti dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2021. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja do 30. lipnja 2021.

Dokaz može biti potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2021. ili potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2021. u neto iznosu.

Iz HZMO-a napominju da kumulativni iznos hrvatske i inozemne mirovine ne smije prijeći iznos od 4.000 kn.

Na internetskim stranicama HZMO-a dostupan je online obrazac na poveznici putem kojeg je korisnicima omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine. Dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom ili osobno u područnoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta, uz popunjenu tiskanicu za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a, u područnim jedinicama ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

Korisnici koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, također trebaju na online obrascu ili tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine označiti polje – "Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu" te tiskanicu potpisati i dostaviti HZMO-u.

Isplata Covid-dodatka predviđena je u srpnju 2021. korisnicima koji uz mirovinu ostvarenu u Hrvatskoj primaju i inozemnu mirovinu kao i korisnicima kojima je uspostavljena isplata mirovine u RH, a imaju element inozemnosti (priznanje prava na razmjerni dio mirovine, pravo na samostalnu mirovinu kao povoljniju primjenom uredbi EU/međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju ili navršen mirovinski staž u inozemstvu).