"Ako ćemo morati isplaćivati vaučere, možemo staviti ključ u bravu" Foto: Facebook/Svikoncerti.eu

"Ako ćemo morati isplaćivati vaučere, možemo staviti ključ u bravu"

IHR/Varaždinske vijesti | 1.2.2021. u 18:30h | Objavljeno u Aktualno

- Ako dođe do toga da će putničke agencije morati početi vraćati novce za kupljene aranžmane koji nisu realizirani, a za koje smo izdali vaučere, mnoge će morati staviti ključ u bravu. Svoje poslovanje bit će prisiljeni zatvoriti i mnogi prijevoznici koji imaju povremeni prijevoz putnika, a vezani su uz putničke agencije, a turistički vodiči završit će na burzi - upozorio je Tomica Drvar, vlasnik putničke agencije Svikoncerti.eu čiji posao zbog pandemije koronavirusa “stoji” gotovo već godinu dana. Zadnji koncert za koji je organizirao putovanje bio je u ožujku prošle godine, a veliki koncerti koji su se trebali održati u 2020. godini, poput Pearl Jama, Aerosmitha i Guns n Rosesa, odgođeni su.

Ta je agencija, poput svih drugih, za uplaćene aranžmane nakon 1. ožujka prošle godine, koji se nisu održali, putnicima ponudila vaučere što im je omogućila Vlada prošle godine izmjenom zakona. Međutim, u pripremi su nove izmjene i dopune Zakona o pružanju usluga u turizmu, a kojim je predviđeno da putničke agencije moraju vratiti uplate za vaučere. E-Savjetovanje o izmjenama zakona traje do 7. veljače, a prođe li ovaj prijedlog, putničke agencije naći će se u vrlo nepovoljnoj situaciji, upozorava vlasnik agencije Svikoncerti.eu.

- Tražimo da nam se produlji rok trajanja vaučera do 31. prosinca ove godine, nakon čega bi počeo teći rok za povrat novca u roku od 180 dana. To nam je potrebno, prije svega, da “preživimo”, a stvar je i u tome što nemamo iz čega isplatiti novce jer prihoda nemamo. Dok mi kao agencija moramo vratiti novce ljudima za izdane vaučere, naši dobavljači, hotelijeri, promotori i organizatori nemaju tu obavezu prema nama. Konkretno, u mojem slučaju, novac od ulaznica za koncerte koji su se trebali održati je kod organizatora, ali oni nisu dužni vratiti te novce, već su mi izdali vaučere. Dakle, meni je u ovom trenutku “vani” preko milijun kuna, a prema analizama koje smo radili u UGP-u na razini od 30 putničkih agencija, radi se o 15 milijuna kuna do kojih mi u ovom trenutku ne možemo. Usvoje li se izmjene zakona na način kako je to planirano, mi ćemo morati te vaučere isplatiti našim klijentima u roku od 14 dana! Iz čega? I mi primamo poticaje od države kako bi opstali jer smo u branši koja je pogođena koronakrizom, a u takvoj situaciji je većina agencija i u Varaždinu i u cijeloj Hrvatskoj – upozorio je Drvar i dodao kako su neki hotelijeri u Turskoj i Grčkoj zbog koronakrize već propali i neće imati otkuda namiriti uplaćena sredstva...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...