AGRA - najveći sajam za poljoprivredu, šumarstvo, vinarstvo i proizvodnju hrane u regiji

vv | 20.8.2023. u 11:25h | Objavljeno u Aktualno

Mnoštvo domaćih i inozemnih izlagača ponudit će inovativna rješenja, najnoviju tehnologiju i vodeće svjetske brendove poljoprivredne i stočarske mehanizacije te šumarskih, vinogradarskih strojeva i opreme, a na raspolaganju će biti sjemenska roba, sadnice, proizvodi za ishranu, zaštitu i njegu životinja i biljaka, oprema za prehrambenu industriju i gastronomiju

U Gornjoj Radgoni, od 26. do 31. kolovoza, održat će se 61. međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA, koji će predstaviti vrhunsku tehniku, opremu i sredstva za poljoprivredu, stočarstvo, šumarstvo, vinarstvo i proizvodnju hrane, što na izložbenim prostorima, što na stručnim skupovima i predavanjima.

Sajamski popusti

-AGRA kroz zajedničke susrete predstavnika struke i pojedinih poljoprivrednih grupacija povezuje interese i nazdravlja s odličnim poljoprivrednim proizvodima, jelima i vinima te vodi prema uspješnom poslovnom i prijateljskom druženju. Na izložbama životinja predstavit će se najbolji rezultati uzgoja, dok će se u raskošnim sajamskim vrtovima prikazati najbolje prakse suradnje s prirodom, naglašava Boris Erjavec, izvršni direktor sajma (www.sejem-agra.si)

AGRA, koja se održava na spoju Slovenije s Austrijom, Hrvatskom i Mađarskom, najveće je sajamsko događanje takve vrste u ovoj regiji te općenito u Sloveniji. Ove godine okuplja  1.700 izlagača iz 35 država na više od 70 tisuća kvadrata izložbene površine, od čega 25 tisuća kvadrata zatvorenog izložbenog prostora i 28 tisuća vanjskog, a tu je i 3.000 kvadrata za izložbe životinja, kao i 15.300 m2 pokusnih nasada.

Zemlja partner sajma bit će Indija, zemlja s najbrojnijim stanovništvom na svijetu, kao i  bogatom tradicijom poljoprivrede te proizvodnje prehrambenih proizvoda, dok će se na grupnim izložbenim prostorima predstaviti Bugarska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Mađarska, Kosovo, austrijska Štajerska, Ukrajina i Senegal.

-Mnoštvo domaćih i inozemnih izlagača ponudit će inovativna rješenja, najnoviju tehnologiju i vodeće svjetske brendove poljoprivredne mehanizacije te šumarskih strojeva i opreme. Na raspolaganju će biti sjemenska roba, sadnice, proizvodi za ishranu, zaštitu i njegu životinja i biljaka, oprema za prehrambenu industriju i gastronomiju. Predstaviti će se bogat program poljoprivrednih objekata i građevina, kao i opreme za uređenje okućnica i okoliša stambenih objekata. Tako će se, primjerice, moći vidjeti primjena solarne energije na tradicionalnim građevinama, kao što su sjenici, ukazuje Erjavec, napominjući da će pojedini izlagači imati sajamske popuste. 

1692348452038.jpg

Predavanja i savjeti

Sajam će suorganizirati vodeće vladine organizacije, strukovne organizacije i udruženja predvođene Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije, što znači da će i ove godine biti korisnih predavanja i zanimljivih događanja koja pripremaju Slovenski zadružni savez, Slovenska poljoprivredno šumarska komora, GZS Komora poljoprivrednih i prehrambenih poduzeća, Slovenski pčelarski savez, Ministarstvo za okoliš i prostor sa Zajednicom prirodnih parkova Slovenije, Ministarstvo gospodarstva, turizma i športa, Slovenski šumarski institut, Savez udruženja ekoloških poljoprivrednika Slovenije...

-Sajam će pratiti uistinu brojna stručna savjetovanja, predavanja i okrugli stolovi na aktualne teme. Sadržaj će se fokusirati na inovacije i digitalizaciju poljoprivrede budućnosti, mlade u poljoprivredi, klimatske promjene i vodne resurse, organsku poljoprivredu, hranu iz naše blizine, sigurnost prehrane, jačanje ruralnih područja, bioraznolikost, naše šume i drvo bogatstvo, samodostatnost u hrani i energiji, samoodrživu poljoprivredu. te Međunarodnu godinu prosa. Praktični savjeti moći će se, primjerice, naći na svečano uređenom središnjem sajamskom vrtu Biotehničke škole Rakičan, poučnom eko poligonu "Zeleni dragulji prirode" Društva ekoloških poljoprivrednika Slovenije, zatim Permakulturnom centaru Pomurskog sajma koji ima model pčelinjaka i kućicu od slamnatih bala. Na oglednim nasadima svakodnevno je osigurano stručno vođenje i praktični savjeti za uzgoj iz prve ruke. Tako, uz ostalo, imamo nasad starih sorti jabuka i vinove loze, uzgojenih i očuvanih u Sloveniji, napominje Erjavec, dodajući da će najbolju tradiciju i nove prakse prikazati stručne prezentacije i s područja stočarstva, konjogojstva, malih životinja te izložba izvornih pasmina domaćih životinja s ponudom poljoprivrednih proizvoda.

Izložbe, nagrade, gastro ponuda...

Iako je sajam u prvom redu susret struke, bit će i zabave za posjetitelje. Posjetitelje će sajam AGRA i ove godine nagraditi brojnim zanimljivim prezentacijama, događanjima i vrhunskom gastro ponudom, dok će se na Agrinoj tržnici proizvoda nuditi proizvoda sa slovenskih farmi, a na Ekološkoj tržnici "Najbolje sa sela" ekoloških farmi.

- Imat ćemo izložbu malih životinja, izložbu riba u ribnjaku, kao i u vrtić malih životinja za najmlađe posjetitelje. Osim u vrtićima i radionicama, najmlađi će moći uživati i u Lunaparku kao i u igrama na napuhanim jastucima i toboganima. Svakodnevno će se u areni održavati atraktivne prezentacije životinja, a u nedjelju i utorak biti će predstava sportskog konjičkog jahanja, dok će se u srijedu održati predstavljanje malih životinja i pastirskih pasa. Na sajmu će se održati i natjecanja, kao što su natjecanje šumoposjednika u sječi drva, natjecanje u plesanju polke, natjecanje u potezanju konopa i prikaz povođenja teladi najmlađih uzgajivača. Imat ćemo i atraktivne revije, kao i degustacije poljoprivrednih proizvoda, proizvoda dopunske poljoprivredne djelatnosti, delicija od mesa iz uzgoja autohtonih životinja, nagrađenih proizvoda s ocjenjivanja kvalitete AGRA na našim stručnim ocjenjivanjima. Predstavit će se i odabrani poljoprivredni proizvodi, prehrambeni proizvodi slovenske prehrambene industrije, kao i proizvodi dopunske djelatnosti u poljoprivredi. U vinskoj dvorani predstaviti će vrhunska vina te vinogradarska i vinarska oprema, a u Vinskom hramu bit će  degustacije nagrađenih vina s ocjenjivanja Vino Slovenija Gornja Radgona 2023.s Majom Pečarić, aktualnom vinskom kraljicom Slovenije, koji sve poziva na fotografiranje u 3D Art Museum u dvorani D, a ljubitelje toplih napitaka na besplatnu degustaciju turske kave, koja će biti u najvećem kafiću na svijetu.

Sajam će otvoriti Nataša Pirc Musar, predsjednica Republike Slovenije, a među gostima očekuje se i Marija Vučković, ministrica poljoprivrede RH.

Ulaznice i popusti

Sajam je otvoren za posjetitelje od 9 do 18 sati od 26. do 31. kolovoza. Ulaznica za odrasle košta 9 eura, a umirovljenike i starije od 60 godina sedam, koliko plaćaju i grupe s više od 20 osoba.. Obiteljska ulaznica (2 odrasla i 4 djece do 18 godina) stoji 18 eura, a šest učenike i studente, odnosno pet, ako ih je više od 20 u grupi. Za djecu do 6 godina i invalide na kolicima s pratnjom ulaz besplatan, a besplatno je i parkiranje.