Aglomeracija Varaždinske Toplice s novoizgrađenim pročistačem prvi je takav projekt u cijelosti dovršen u županiji

MGA | 8.2.2023. u 14:10h | Objavljeno u Aktualno

Izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždinske Toplice jedna je od najvećih i najznačajnijih investicija u povijesti Grada Varaždinskih Toplica, a pozitivni učinci projekta već su vidljivi.

Na prostoru novoizgrađenog pročistača otpadnih voda u Varaždinskim Toplicama danas je održana završna konferencija Aglomeracije Varaždinske Toplice. Tema konferencije za medije bio je projekt sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždinske Toplice vrijedan 70,5 milijuna kuna. Projekt je financiran sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije u iznosu od 40,2 milijuna kuna, dok ostatak od 29 posto otpada na državni proračun Republike Hrvatske, Hrvatske vode i Grad Varaždinske Toplice.

Direktor Varkoma Bruno Ister naglasio je kako je Aglomeracija Varaždinske Toplice prvi projekt na ovom području koji je u cijelosti dovršen.

- Riječ je o značajnom projektu za taj kraj. Varaždinske Toplice su poseban gradić u našoj županiji, gradić bogate i duge povijesti koji je ujedno i poznato lječilište te izuzetno puno ovisi o okolišu, kvaliteti pitke vode i zraka. Aglomeracija sama po sebi je projekt koji na ovim područjima još nikada nije rađen i to upravo u smislu zaštite okoliša, odnosno pitkih voda – rekao je Ister. Objasnio je i kako se postojeći mješoviti sustav odvodnje sada dogradio budući da su ga potoci bujičara i niz izvora termalne vode opterećivali. Sada Varaždinske Toplice imaju funkcionalan sustav koji ima velike i značajne pozitivne posljedice na razvoj turizam i život toga kraja.

- Građani još nisu u potpunosti shvatili sve benefite koje im pruža novi sustav, no nakon priključivanja vrlo brzo hoće. Mi smo kao naručitelj zadovoljni jer imamo moderan uređaj kojim upravljamo i koji će nam omogućiti da budemo još bolji isporučitelj vodnih usluga.

U našem uslužnom području ostaju još dva velika zadatka. Jedan je pri kraju, a to je izgradnja aglomeracije Varaždin koji je u mrežnom dijelu u završnoj fazi, dovršeno je oko 98 posto, dobili smo osam od ukupno 18 uporabnih dozvola. Drugo su poslovi vezano uz pročistač. Na dosadašnje dvije javne nabave priča se nije odvijala kako smo očekivali i sutra je na oglasniku treća javna nabava te očekujemo da će se javiti izvođač koji će biti u stanju izvesti taj složeni zahvat - poručio je Ister.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković poručila je kako je riječ o ogromnoj investiciji koja će uvelike unaprijediti kvalitetu života građana.

- Zahvaljujem Hrvatskim vodama i Varkomu na odličnoj suradnji kojom je uspješno realiziran jedan od najvećih projekata u našem Gradu. Iako su se građani za vrijeme izvođenja radova suočavali s raskopanim cestama, bili su itekako strpljivi, a na kraju je sve rezultiralo uspješnim i na vrijeme završenim radovima. Sustav aglomeracije neće doprinijeti samo većoj kvaliteti života i očuvanju zdravlja naših građana, već će imati i pozitivan ekološki učinak zbog čega smo ovaj značajan projekt objeručke prihvatili – rekla je Ratković.

Da je riječ o povijesnoj investiciji, ne samo za Grad Varaždinske Toplice, nego i za cijelu Varaždinsku županiju potvrdio je varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuvši kako se radi o prvom uspješno realiziranom projektu aglomeracije na području županije.

- Za oko 5.000 stanovnika Varaždinskih Toplica i četiri prigradska naselja to znači značajno podizanje komunalnog standarda, jer će im napokon biti omogućen priključak na kanalizacijsku mrežu. Posebno želim naglasiti da je ovaj projekt posebno značajan i zato što se izgradnjom 12 kilometara kanalizacijske mreže i pročistača štite podzemne vode, naš najvažniji prirodni resurs, rijeka Bednja, ali i termalne vode na kojima se temelji povijest, sadašnjost i budućnost turizma Varaždinskih Toplica – rekao je župan Stričak. Također je istaknuo da je ovo prva od sedam planiranih aglomeracija u Varaždinskoj županiji. Trenutačno se grade i varaždinska te ivanečka aglomeracija te su pripremljene još ludbreška i novomarofska, a planiraju se isprojektirati i aglomeracije vezano za općine Mali i Veliki Bukovec te Grad Lepoglavu.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako vjeruje da je ovaj razvojni projekt nešto na čemu će se Varaždinske Toplice i nadalje moći uspješno razvijati, kako u smislu lječilišnog turizma, tako i u smislu svega onoga što je danas potrebno te za dobrobit ljudi ovog kraja.

- Tu je nekih 12 kilometara kanalizacijskih kolektora izgrađeno ili je sanirano, napravljen je uređaj drugog stupnja od 6,5 tisuća ekvivalent stanovnika i to je sve u vrijednosti nekih 10 milijuna eura. Više od 150 milijuna eura je ulaganja vodnokomunalne infrastrukture na području Varaždinske županije. Zahvaljujem Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Varaždinskoj županiji te Gradu Varaždinskim Toplicama i gradonačelnici Ratković, s obzirom na to da njihov interes, koordinacija, želja i trud da se putem tvrtke Varkom sve ovo izgradi, donosi rezultate – naglasio je Đuroković.

Dodao je da je Varaždinska županija s tri projekta – Varaždin, Ivanec i Varaždinske Toplice, dobila 300 kilometara kanalizacijskih kolektora i da je riječ o velikom građevinskom poduhvatu.

- Ono što je korist za naše građane je da će oko 55 tisuća stanovnika Varaždinske županije imati priključenost na sustav odvodnje, što do sada nisu imali. Također, i putem izgradnje uređaja velika količina otpadnih voda će se zbrinuti na odgovarajući način, čime će se postići i značajna zaštita našeg okoliša – zaključio je Đuroković.

Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora kazala je kako će ova investicija jako puno znači građanima Varaždinskih Toplica koji će imati vodnu uslugu iznad prosjeka u Republici Hrvatskoj u kojoj je na sustav javne odvodnje priključeno oko 53 posto građana.

- U Republici Hrvatskoj, ovo je jedan od tri projekta u Varaždinskoj županiji koji se financira iz sredstava 2014-2020., imamo oko 60 projekata koji smo odobrili i koji se provode diljem cijele Hrvatske. To je otprilike 80 do 88 aglomeracija, toliko otprilike i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupna vrijednost tih projekata je 3,5 milijarde eura, a od toga je 1,9 milijardi eura bespovratnih EU sredstava. Od toga ova tri projekta na području Varaždinske županije iznose oko 152 milijuna eura  – izjavila je Kos.

Predsjednik Uprave tvrtke Esotech d.d., Marko Škoberne istaknuo je kako je uređaj za otpadne vode prvi od više njih za koje tvrtka ima sklopljene ugovore u Republici Hrvatskoj.

Investicija je obuhvaćala rekonstrukciju postojećeg sustava odvodnje u naseljima Varaždinske Toplice, Svibovec, Jalševec Svibovečki, Tuhovec i Lukačevec Toplički, projektiranje, izgradnju i probni rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Varaždinske Toplice za što je u siječnju ove godine izdana uporabna dozvola te nabavu opreme za održavanje sustava.

Sve prikupljene otpadne vode sustava odvodnje, kao i prikupljene septičke otpadne vode s Aglomeracije Varaždinske Toplice se pročišćuju, a višak mulja se zgušnjava bez potrošnje kemikalija i vozi na daljnju obradu na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Varaždin.