Agencija o poticajima: kalendarska i financijska godina se razlikuju Foto: VV arhiva/ilustracija

Agencija o poticajima: kalendarska i financijska godina se razlikuju

D.P./Varaždinske vijesti | 10.12.2016. u 07:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što smo u prošlom broju objavili popis po tri najveća korisnika poticaja u poljoprivredi za 2015. godinu u svakom gradu i općini Varaždinske županije, javili su nam se mnogi tvrdeći da podaci nisu točni te kako su dobili manje iznose od navedenih.

Jedan od njih je primjerice Josip Žmegač iz Vinice za kojeg na web stranicama Agencije stoji da je 2015. godine dobio 101.405,49 kuna, no on kaže da je dobio oko 13.000 kuna manje. Tu je i Damir Šambarek iz Jalžabeta koji kaže da su dobili čak 60.000 kuna manje. S obzirom na ta da su podaci koje smo naveli, službeni podaci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, od njih smo zatražili pojašnjenje.

- Podaci koje navodite su točni u smislu da je tu prikazana situacija za EU financijsku godinu, koja se računa od 16. listopada. 2014. do 15. listopada 2015., za razliku od kalendarske godine koja se računa od 1. siječnja do 31. prosinca. Na primjeru korisnika Šambarek, kojeg navodite, vidi se da je isplata poticaja u kalendarskoj 2015. godini veća nego u EU godini. Vezano uz izjavu da je dobio manje za oko 60.000 kn, tu pretpostavljamo da korisnik misli na proizvodnu 2015. za koju je dobio 496.227 kn, a u taj iznos je uračunata i potpora osiguranju, koja - kad se oduzme - ispada oko 60.000 kn manje - kažu u Agenciji.

Spomenimo i kako je objava podataka o poticajima neke jako uznemirila. Tako je u našu redakciju stigla anonimna poruka u kojoj čitatelj tvrdi kako smo objavom poljoprivrednike doveli u opasnost od lopova.

- Ne mislite možda da ste izravno ugrozili nečije gospodarstvo s vašom objavom!? Danas, kad su ubojstva postala normalna stvar, pljačke da ne spominjem, objavite tko je dobio koliko novca! Tako ste ih direktno izložili opasnosti od lopova. Kao da oni sami ne znaju gdje trebaju krasti, vi ste im sada još pomogli - napisao je čitatelj kojeg je zasmetalo što smo objavili podatke koji su javno dostupni svakome na mrežnim stranicama Agencije na adresi: www.isplate.apprrr.hr.