Adaptiran Hitni bolnički prijem varaždinske Opće bolnice Foto: Krešimir Đurić

Adaptiran Hitni bolnički prijem varaždinske Opće bolnice

| 15.5.2017. u 11:04h | Objavljeno u Aktualno

Jutros je u Općoj bolnici Varaždin otvoren adaptirani dio Hitnog kirurškog prijema. Kako je pritom naglasio ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić, Služba za hitne bolesti i hitni prijem se odvijaju u prostorima koji su nepromijenjeni od izgradnje ove zgrade 1978. godine.

- Opseg posla ostaje isti, ali promijenili smo malo izgled i funkcionalnost prostora. Na hitnom kirurškom prijemu najveći problem nam je predstavljala opservacija pacijenata, nismo imali adekvatan prostor za to. Na inicijativu pročelnika Službe za hitne bolesti i njegove ekipe pokrenuli smo adaptaciju hitnog prijema, a Županija nam je osigurala dodatna sredstva u visini od 100.000 kuna. Prostor nije novi, ali je obnovljen, funkcionalno je malo drugačije posložen. U ovom se prostoru na godišnjoj razini pregleda i obradi oko 20.000 kirurških pacijenata, dakle radi se o visokofrekventnom mjestu, a najveći problem ovdje je predstavljalo pitanje opservacije - naglasio je dr. Kudelić.

Dodao je kako je svjestan činjenice da je ovo tek privremeno rješenje.

- Iako želimo oformiti objedinjeni hitni bolnički prijem kroz projekte Europske unije, svjesni smo činjenice da će do realizacije proći oko 2-3 godine. Postojeći prostor definitivno više nisu zadovoljavali standarde i protok pacijenata koji su se bitno promijenili od izgradnje ovog prostora te smo zahvalni Županiji što nam je izašla ususret s dodatnih 100.000 kuna koje smo uložili u adaptaciju - rekao je dr. Kudelić.

Župan Predrag Štromar naglasio je kako mu je izuzetno drago da su ravnatelj bolnice i pročelnik odjela osmislili kako hitnim pacijentima olakšati boravak u ovim prostorima.

- Nakon gotovo 40 godina ovdje će se konačno nešto promijeniti. Ovo je samo adaptiranje, ali jako je dobro napravljeno što se tiče protoka pacijenata. Ovime će i rad liječnika i medicinskih sestara biti puno jednostavniji, kvalitetniji i brži, što nam je i bio cilj. S nešto više od 100.000 kuna uredili su i potpuno promijenili način obrade. Pacijenti će puno manje čekati, bit će pod paskom liječnika i sestara. Gotovo svaki stanovnik naše županije bio je ovdje barem jednom, bilo kao pacijent, bilo kao pratnja pacijentu, i sada će svima ovdje biti puno lakše - istaknuo je Štromar.

Pročelnik Službe za kirurške bolesti dr. Anđelko Koprek pojasnio je da Hitni bolnički prijem Opće bolnice Varaždin obuhvaća i gipsaonu, salu za obrade, rentgen, reanimaciju te adaptirani prostor za prijem.

- Željeli smo našim pacijentima pružiti dostojniji boravak u ovom prostoru, tako da više neće čekati po hodnicima, na kolicima, već će biti u prostoriji pod paskom liječnika i medicinskih sestara - zaključio je dr. Koprek.