Adaptiran Hitni bolnički prijem varaždinske Opće bolnice Foto: Krešimir Đurić

Adaptiran Hitni bolnički prijem varaždinske Opće bolnice

| 15.5.2017. u 11:04h | Objavljeno u Aktualno

Jutros je u Općoj bolnici Varaždin otvoren adaptirani dio Hitnog kirurškog prijema. Kako je pritom naglasio ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić, Služba za hitne bolesti i hitni prijem se odvijaju u prostorima koji su nepromijenjeni od izgradnje ove zgrade 1978. godine.

- Opseg posla ostaje isti, ali promijenili smo malo izgled i funkcionalnost prostora. Na hitnom kirurškom prijemu najveći problem nam je predstavljala opservacija pacijenata, nismo imali adekvatan prostor za to. Na inicijativu pročelnika Službe za hitne bolesti i njegove ekipe pokrenuli smo adaptaciju hitnog prijema, a Županija nam je osigurala dodatna sredstva u visini od 100.000 kuna. Prostor nije novi, ali je obnovljen, funkcionalno je malo drugačije posložen. U ovom se prostoru na godišnjoj razini pregleda i obradi oko 20.000 kirurških pacijenata, dakle radi se o visokofrekventnom mjestu, a najveći problem ovdje je predstavljalo pitanje opservacije - naglasio je dr. Kudelić.

Dodao je kako je svjestan činjenice da je ovo tek privremeno rješenje.

- Iako želimo oformiti objedinjeni hitni bolnički prijem kroz projekte Europske unije, svjesni smo činjenice da će do realizacije proći oko 2-3 godine. Postojeći prostor definitivno više nisu zadovoljavali standarde i protok pacijenata koji su se bitno promijenili od izgradnje ovog prostora te smo zahvalni Županiji što nam je izašla ususret s dodatnih 100.000 kuna koje smo uložili u adaptaciju - rekao je dr. Kudelić.

Župan Predrag Štromar naglasio je kako mu je izuzetno drago da su ravnatelj bolnice i pročelnik odjela osmislili kako hitnim pacijentima olakšati boravak u ovim prostorima.

- Nakon gotovo 40 godina ovdje će se konačno nešto promijeniti. Ovo je samo adaptiranje, ali jako je dobro napravljeno što se tiče protoka pacijenata. Ovime će i rad liječnika i medicinskih sestara biti puno jednostavniji, kvalitetniji i brži, što nam je i bio cilj. S nešto više od 100.000 kuna uredili su i potpuno promijenili način obrade. Pacijenti će puno manje čekati, bit će pod paskom liječnika i sestara. Gotovo svaki stanovnik naše županije bio je ovdje barem jednom, bilo kao pacijent, bilo kao pratnja pacijentu, i sada će svima ovdje biti puno lakše - istaknuo je Štromar.

Pročelnik Službe za kirurške bolesti dr. Anđelko Koprek pojasnio je da Hitni bolnički prijem Opće bolnice Varaždin obuhvaća i gipsaonu, salu za obrade, rentgen, reanimaciju te adaptirani prostor za prijem.

- Željeli smo našim pacijentima pružiti dostojniji boravak u ovom prostoru, tako da više neće čekati po hodnicima, na kolicima, već će biti u prostoriji pod paskom liječnika i medicinskih sestara - zaključio je dr. Koprek.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci