60. ROĐENDAN VATROGASACA: "Radimo jednakim žarom kao i na početku"

| 11.10.2019. u 14:05h | Objavljeno u Aktualno

Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina svečanom akademijom u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu danas je proslavila svoju 60. obljetnicu.

Sjever Hrvatske poznat je kao kolijevka vatrogastva u Hrvatskoj. U Varaždinu, kao i u drugim sredinama, djeluje dobrovoljno vatrogasno društvo u skopu kojega 1959. godine nastaje vatrogasna straža čiji pripadnici postaju prvi profesionalni vatrogasci u gradu. Kroz godine njihov se broj povećava i mijenjaju svoje ime sve do formiranja Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina.

Svečana akademija okupila je u varaždinskom HNK-u brojne varaždinske vatrogasce, uzvanike iz javnog života Grada Varaždina i Varaždinske županije te goste iz susjednih sredina. Okupljene je na početku pozdravio zapovjednik JVP-a Grada Varaždina Ivica Labaš istaknuvši kako je iznimno ponosan na svoju postrojbu, na čijem je čelu već dva desetljeća.

- Mijenjali su se sustavi i nazivi naše postrojbe, a mi smo ostali isti. Radimo svoj posa jednakim žarom kao i na početku. Obnavljamo svoj vozni park, radimo na sebi i dajemo sve od sebe koliko god možemo i garantiramo sigurnost svima onima koji nas pozovu - rekao je Labaš.

Varaždinska vatrogasna postrojba broji 55 operativaca, troje administrativnog osoblja, vozni park od 19 vozila i potrebnu opremu.

Kako kaže zapovjednik varaždinskih vatrogasaca, glavna mu je želja da nitko ne strada i da se ne ozlijedi prilikom intervencija, a uskoro se nadaju i izgradnji novog vatrogasnog centra.

Svečanoj akademiji nazočio je i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković. Prema njegovim riječima, Varaždinci mogu biti ponosni na svoje vatrogasce koji su uvijek spremni izaći na teren.

- Poznavajući zapovjednika, vatrogasce i suradnju s jedinicom lokalne samouprave mogu reći da građani Varaždina i okolice mogu biti sigurni i mogu uživati u svojoj sigurnosti. Vatrogasci u sve četiri sjeverozapadne županije, gdje je i kolijevka vatrogastva, jako dobro rade i imaju sve bolju opremljenost. Hrvatska vatrogasna zajednica postaje nadležno tijelo za sve vatrogasce u Hrvatskoj i dobit će svoj Središnji državni ured od 1. siječnja sljedeće godine, pa će sve skupa biti puno lakše. Puno se posla odradi u proljeće i u jesen, a vatrogasci ljeti pomažu svojim kolegama u priobalju. Ove smo godine imali 102 vatrogasca u smjenama dislocirana na području priobalja i 13 vozila. Pokrivali smo zaista velika mjesta i kad je trebalo krenuti pomoći kolegama kod Šibenika, svi su u 1:30 u noći bili spremni krenuti - kaže Tucaković.

Na svečanoj akademiji podjeljena su odlikovanja djelatnicima JVP-a Grada Varaždina te su zaslužnima dodjeljene zahvalnice i priznanja, a održan je i prigodni umjetnički program.

Galerija slika