500 tona otpada u Brezju: Varkom će odlučiti o prihvaćanju ponuda ili poništenju javne nabave

VV | 10.12.2021. u 12:13h | Objavljeno u Aktualno

Na aktualnom satu današnje 7. sjednice Gradskog vijeća, vijećnici Hrvoje Petrić i Zlatan Avar su se osvrnuli na temu javne nabave o zbrinjavanju 500 tona otpada u Brezju i u konačnici postavili isto pitanje.

Varkom dobio dvije ponude za zbrinjavanje 500 tona otpada iz Brezja

Naime, gradska tvrtka Varkom je raspisala javnu nabavu za zbrinjavanje 500 tona otpada iz Brezja jer su se spremnici raspali prilikom uzorkovanja. Na javnoj nabavi su se tražili ponuditelji koji bi to odradili za 500 tisuća kuna, tj. za cijenu od 1000 kuna po toni, ali su oba ponuditelja usluge, T&H Invest i CE-ZA-R ponudli cijene koje su dvostruke veće. Petrić i Avar su se upitali da li će se poništiti javna nabava s obzirom da nije dobivena željena cijena zbrinjavanja.

- To je posljedica ispitivanja DOC-a iz 2019. godine i tom prilikom je 500 tona bala rasuto. Varkom je raspisao natječaj i dobivene su ponude, a ja ću proslijediti vaše upite Varkomu koji će vam odgovoriti što će dalje napraviti. Da li će ići i prihvatiti te ponude ili će raspisati novu javnu nabavu - rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Hrvoje Petrić je također zatražio podatke oko toga tko radi procjenu vrijednosti MBO-a s obzirom da je Grad Varaždin već nekoliko puta istaknuo kupnju MBO-a kao jednu od realnih opcija.

- Više puta sam isticao da prikupljamo sve podatke da bismo mogli ponuditi najpovoljnije cijene. Grubišić i partneri rade procjene vrijednosti MBO-a, bit će gotova sljedeći tjedan i tada ćemo znati više o toj temi - objasnio je Bosilj na pitanje Petrića.

Na temu oko otpada se nadovezao Mario Lešina, s obzirom da je Neven Bosilj naglasio da bi se možda moglo spalionicom rješavati miješani komunalni otpad, pitanje koje je postavio Lešina je gdje se namjerava izgraditi to i koliko će to koštati.

- Spalionica je spomenuta kao jedna od mogućih opcija. Mi ćemo potrošiti sljedećih 10 godina potrošiti minimalno 70 milijuna kuna samo za zbrinjavanje otpada. Od 1. listopada se svaka zemlja kažnjava po 100 eura po toni koji se zakopa u zemlju bez da se prethodno obradi. Odlagališta su prije pet godina naplaćivala 200 do 300 kuna po toni za odlaganje mještovitog komunalnog otpada, a danas su cijene od 500 kuna plus 20 posto ekološka renta, a još će rasti za 100 eura. Zato se razmišlja o opciji spalionice. Kod nas ionako već postoji spalionica, energana Univerzal, tako da nije problem riješiti pitanja s prostornim planom ako se odlučimo za tu varijantu - objasnio je Bosilj.