FOTO 500. GODIŠNJICA Obnovljena Gradska vijećnica u punom bi sjaju trebala zasjati za šest mjeseci

MGA | 23.2.2023. u 12:10h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj sa suradnicima danas je predstavio radove na obnovi Gradske vijećnice, koji bi trebali biti gotovi za nešto manje od šest mjeseci. 

Gradska vijećnica, uz Stari grad, jedna je od najznačajnijih zgrada u Varaždinu i zaslužuje da za svoju 500-tu godišnjicu bude temeljito obnovljena, istaknuo je gradonačelnik.

- Još se 2021. godine počelo s obnovom krovišta, prema Kukuljevićevoj ulici, u suradnji s Ministarstvom kulture, obnovljena su dva portala i ulaz te donji dio, cokl, oko Vijećnice. Sada je na redu temeljita obnova i to kroz projekt energetske obnove, vrijedan oko milijun eura uz sufinanciranje Fonda za energetsku učinkovitost. To znači kompletnu obnovu Vijećnice; promijenit će se sva stolarija, povući će se nove instalacije, obnoviti vanjska fasada i renovirati iznutra - najavio je Bosilj dodavši da zgrada praktički nije na ovaj način obnavljana još od kraja 18. stoljeća, kad je nakon velikog požara u Varaždinu, Vijećnica dobila svoj sadašnji izgled.

- Ta je zgrada vapila za obnovom. Godine 1997. rađene su zadnje preinake na fasadi i na dijelu krovišta, ali praktički od velikog požara u Varaždinu 1776. godine nije rađena ovako cjelovita obnova zgrade. Kao Varaždinci moramo se odgovorno odnositi prema svojoj prošlosti i nadamo se da će zgrada uskoro ponovno zablistati svojim punim sjajem i da će radovi biti odrađeni u roku - ističe gradonačelnik. 

Najviše je vlage prisutno u podrumu, u donjem dijelu te na pročelju gdje su vidljive velike vlažne mrlje, što je sve potrebno sanirati. Energetskom obnovom trebalo bi se uštedjeti oko 20% na troškovima grijanja, jer je tolika procjena uštede na zgradama koje su pod zaštitom kao spomenici kulture.

Kamenu kuću prije 500 godina, točnije 1523. godine, grof Juraj Brandenburški poklonio je Varaždincima te je zgrada uskoro postala Gradska vijećnica i tu je namjenu zadržala kroz sva minula stoljeća. Pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga ističe da je kamena kuća vjerojatno još i starija s obzirom na elemente romanike i gotike.

Novitet najnovije obnove je i rekonstrukcija podruma. Prvi puta bit će obnovljeno i 160 kvadrata podruma koji će također biti stavljeni u funkciju. To će vjerojatno biti izložbeno-galerijski prostor, ali o tome će se još odlučiti, napomenuo je gradonačelnik. 

Tijekom radova u podrumu izvode se i arheološki radovi tako da su moguća i neka nova otkrića, kao što su primjerice, otkrivena nekadašnja vrata koja su okrenuta prema Korzu. 

- Prvi pisani spomen Vijećnice je darovnica iz 1523.  godine, ali istraživanja su pokazala da je kuća bila i starija. Vijećnica je kroz stoljeća doživjela razne preinake i dogradnje. Prva je bila u razdoblju renesanse i to se spominje u zapisnicima Grada, a svoj je sadašnji izgled dobila u temeljitoj obnovi krajem 18. stoljeća, kad se obnavlja i pročelje. Tragovi tih preinaka i danas su vidljivi. Najveći značaj je da je ova zgrada ostala sjedište gradske vlasti koja je odlučivala o svim događanjima i taj je kontinuitet izdvaja u odnosu na drugu arhitekturu Grada. Svi će se povijesni slojevi očuvati i prezentirati i svi se radovi vode prema smjernicama Konzervatorskog odjela, a možda će doći i do nekih novih arheoloških saznanja - ističe pročelnica Pascuttini Juraga.