380 milijuna kuna bespovratnih sredstava za obnovu kulturne baštine Foto: Ilustracija

380 milijuna kuna bespovratnih sredstava za obnovu kulturne baštine

| 3.2.2016. u 08:11h | Objavljeno u Aktualno

Krajem siječnja ove godine započelo je zaprimanje projektnih prijedloga za natječaj „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“ u vrijednosti 380 milijuna kuna.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije poziva korisnike na dostavu projektnih prijedloga za natječaj „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“, putem kojeg će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj korisnicima dodijeliti 380 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

- Ovo je izvrsna prilika da iskoristimo dosad najveća sredstva iz EU fondova za očuvanje kulturne baštine, kako bismo obnovili kulturnu baštinu Lijepe naše, povećali broj zaposlenih i dodatno obogatili turističku ponudu. Na taj način doprinjet ćemo i društveno gospodarskom razvoju pojedine regije kao i cijele domovine, čineći je prepoznatljivim turističkim odredištem. Krećemo punom parom naprijed, a ovo je tek početak - istaknuo je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Sredstva ukupne vrijednosti 380.000.000 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjena su pružanju potpora obnovi i revitalizaciji kulturne baštine kroz Integrirane razvojne programe temeljene na obnovi kulturne baštine koja podrazumijevaju ulaganje u kulturna dobra praćeno s komplementarnim razvojem dodatnih, primarno turističkih sadržaja/usluga s ciljem doprinosa održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Poziv natječaja podijeljen je u dvije grupe aktivnosti, u okviru kojih će se pojedinačnim Integriranim programima dodjeljivati potpore, odnosno bespovratna sredstva.

Sredstva će se dodjeljivati temeljem Programa dodjele potpora za održivu obnovu kulturne baštine prema sljedećim kategorijama potpora: investicijske potpore u kulturu i očuvanje baštine, potpore za ulaganje u lokalne infrastrukture te regionalne potpore za ulaganje.

Dodatno, u sklopu Integriranog programa bit će moguće dodjeljivati potpore male vrijednosti (de minimis potpore) u iznosu do 200.000 eura po korisniku u razdoblju od tri fiskalne godine.

Prihvatljivi prijavitelji u sklopu ovog natječaja su tijela javne vlasti te pravne osobe kao vlasnici kulturnih dobara. Također, Poziv potiče formiranje partnerstva prihvatljivih javnih i privatnih dionika kao jednog od osnovnih preduvjeta za optimizaciju opisanih ulaganja u svrhu lokalnog razvoja.

Poziv je trajno otvoren, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava, s krajnjim rokom dostave projektnih prijedloga, a detaljne uvjete pod kojima se dodjeljuju potpore u okviru ovoga Poziva dostupni su na poveznici http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1155.