Hoće li se nalazište u Jalžabetu zatrpati ili će se postići konsenzus za otkup zemljišta? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Hoće li se nalazište u Jalžabetu zatrpati ili će se postići konsenzus za otkup zemljišta?

IHR/Varaždinske vijesti | 23.11.2021. u 11:46h | Objavljeno u Aktualno

- Obrazovanje, zdravstvo, komunalna i cestovna infrastruktura, gospodarstvo i zaštita okoliša glavne su smjernice razvoja Varaždinske županije u narednih pet godina, što prati i proračun Varaždinske županije za 2022. godinu - najavio je Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine na današnjoj konferenciji za novinare uoči sjednice koja će se održati u utorak, 30. studenog.

Najvažniji financijski dokument Varaždinske županije za 2022. godinu planiran je u iznosu od 305 milijuna kuna, dok konsolidirani proračun, kaže Križanić, iznosi 1,7 milijardi kuna.

- U obrazovanju se ovim proračunom potiču investicije izvrsnosti u obrazovanju, poput regionalnih centra kompetentnosti te investicije koje bi u potpunosti osigurale pretpostavke u školama za odvijanje jednosmjenske nastave i podizanje standarda na "špicu špice” u Hrvatskoj. Prioriteti ovog proračuna su zdravlje i briga za okoliš te se planira završetak nekih investicija poput Centralnog operacijskog bloka OB Varaždin, Respiracijskog centra Klenovnik,  Jedinice za liječenje moždanog udara dnevne bolnice u sklopu OB Varaždin, Spinalnog centra, a predviđena su sredstva i za sanaciju bazena Minerva. Uz jači suport gospodarstvu, u prvom planu je veliki projekt geotermalnih izvora Bukotermal - najavio je Križanić.

Dobiju li sve potrebne suglasnoti od državnih tijela, što se očekuje ovih dana, na sjednici Županijske skupštine naći će se treće izmjene i dopune Prostornog plana.

- Prostorni plan moramo donijeti što prije kako bi investitori krenuli u svoje projekte, a nakon toga možemo provesti točkaste izmjene, bude li trebalo. Jako smo dugo čekali Prostorni plan i investitori su "nabrijani" - kaže predsjednik Županijske skupštine, čiji će vijećnici u utorak raspravljati i o Prezentacijskom centru Gomila u Jalžabetu.

Da bi se krenulo u taj projekt, potrebno je otkupiti zemljšte. Na prošloj sjednici Županijske skupštine župan Anđelko Stričak je rekao kako će biti napravljena procijena zemljišta, a potom će se sastati s vlasnicima i vidjeti je li im cijena prihvatljiva.

- Hoće li se pronaći zajednički jezik s vlasnicima zemljišta za arheološko nalazište Gomila?

Predsjednik Županijske skupštine danas je rekao kako je procjena gotova te je zemljište procijenjeno na dvije kune po kvadratu.

- Dobili smo relativno nisku cijenu jer se radi o poljoprivrednom zemljištu. Za projekt Prezentacijskog centra potrebno nam je 47.000 kvadrata zemljišta i po toj cijeni bi nas zemljište koštalo oko 98.000 kuna. Razgovarali smo s vlasnicima zemljišta koji su rekli kako nisu spremni prodati svoje parcele po toj cijeni. I sami znate da je to cijena puno niža od one za koju se okolo prodaju zemljšta. S obzirom da Županija može iznimno donijeti odluku o kupnji nekretnine i po većoj cijeni, ako se radi o projektima značajnim za Županiju, a Prezentacijski centar Gomila to i jest, pokušat ćemo postići konsenzus i podići cijenu na 10 kuna po kvadratu. Imamo informacije da bi vlasnici, po toj cijeni, prodali zemljište - rekao je Križanić.

Podsjetio je kako su prije pet godina na tom lokalitetu počela velika istraživanja, koja su završena.

- Pronađeni su vrlo vrijedni predmeti iz 6. stoljeća prije Krista, između ostalog zlato i jantar. Prezentacijski centar je od velikog interesa za Varaždinsku županiju, kako bi o ovim vrijednim otkrićima mogli učiti naši budući naraštaji. Jedna opcija je otkupiti zemljište i ići u projekat Prezentacijskog centra, a druga je zatrpati nalazište, druge nema - rekao je Križanić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci