Habuš poručio Čehoku i Buniću: "Pustite žalopojke i primite se posla"

Varaždinske vijesti | 3.5.2021. u 15:25h | Objavljeno u Aktualno

Goran Habuš, kandidat za gradonačelnika Grada Varaždina, a vezano za ugovor o zbrinjavanju bala, navodi da je sve na odgovornim osobama grada i trgovačkog društva - na Čehoku (Grad Varaždin) i Buniću (Varkom).

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Nakon početne euforije povodom poništenja osuđujuće presude Čehoku i Patafti, vraćanja iste na ponovno suđenje te pravomoćno presude po pitanju ugovora o zbrinjavanju bala iz 2008. godine, počele su jadikovke od strane Čehoka i Bunića kao odgovornih osoba za provođenje tog ugovora. Tako jedan i drugi „sinkronizirano“ izjavljuju da je „sada sve na Patafti i Pripuzu“ i kako su svi drugi krivi, što naravno nije točno. Sve je naime na odgovornim osobama grada i trgovačkog društva - na Čehoku (Grad Varaždin) i Buniću (Varkom).

Ali što sada? Nakon 4 godine brljanja i lutanja ove ekipe koja je:
• 2018. htjela kupiti MBO,
• 2019. pokušala staviti van snage i ugovor iz 2008. i koncesiju iz 2013.
• 2020. kroz „integralnu nagodbu“ trebala spojiti i ugovor iz 2008. i koncesiju iz 2013.
• 2021. odustala od tog rješenja i okrenula se Programu sanacije lokacije Brezje iz 2019. godine., kao zadnjem i spasonosnom rješenju.

Dakle, od kuda sada panika kada sam Čehok izjavljuje za Večernji list (19.02.2019.): „Gradonačelnik Ivan Čehok u dopisu tvrtki T&H Invest (bivši Pataftin T7 VIS) navodi da je došlo do gašenja obveza društva Varkom koje proizlaze iz ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada, a i sanacije postojeće lokacije od 24. prosinca 2008. Razlog je to što je, kako piše Čehok, u ovom trenutku nedvojbeno da je ispunjenje obveza društva Varkom iz ugovora postalo objektivno nemoguće jer je balirani komunalni otpad promijenio protekom vremena svoju masu, fizikalne i kemijske karakteristike. Osim toga, Varkom je temeljem Zakona o vodama do 31. prosinca 2013. godine kao isporučitelj vodnih usluga bilo obvezan iz predmeta svog poslovanja isključiti sve djelatnosti koje se ne odnose na opskrbu pitkom vodom, odvodnjom i pročišćavanjem otpadnih voda, što je i učinjeno. U Gradu ističu i da T&H invest nema važeću dozvolu za gospodarenje otpadom“.
Prema tome nema straha, ako je točna izjava Čehoka, jer T&H Invest ne može realizirati ugovor pa nam ostaje samo koncesija iz 2013. koja se inicijalno odnosi samo na odlaganje (kao što je predviđeno i Programom sanacije lokacije Brezje) pa Željko Bunić može mirno spavati, jer nakon što je odveo Aquatehniku u stečaj, a novcem Varkoma plaćao dugovanja i otpremnine te nakon što je slavodobitno upisao 20 milijuna kuna municipalnih obveznica koje je izdao Grad Varaždin, pitanje je li mu ostalo išta novaca od deponiranih 50-tak milijuna kuna koje je naslijedio od prethodnih direktora Varkoma.
I ne, nisu vam krivi Habuš i ostali, jer da ste u početku poštivali pravila javne nabave i raspisali transparentan natječaj za bale, ne bi bilo sudskih procesa, a i bale u Brezju bile bi odavno zbrinute. Nažalost, koristili ste iznimku u Zakonu i sklopili ugovor pod izgovorom hitnosti i to za posao vrijednosti 120 milijuna kuna. Danas je svima jasno da hitnosti nije bilo, jer ugovor je sklopljen krajem 2008. godine, a tvornica MBO je dobila uporabnu dozvolu za rad tek 2013. godine, dakle 5 godina nakon sklapanja ugovora. To vam dođe kao da ste pozvali vatrogasce da vam ugase požar danas, a oni dođu za pet dana.
Stoga gospodo pustite žalopojke, primite se posla, tražite od T&H Investa da realizira ugovor, a ako ne može, raskinite ga i ponudite drugo rješenje za bale.
I na kraju nagradno pitanje: „Koliko mandata treba Čehok da bi riješio problem bala i Kućanske rampe?“ Naime, ovo je već peti mandat koji traži da riješi gore navedeno, kažu iz HNS-a Varaždinske županije.

 

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci