Tržnica u POS-u korak do realizacije, stanari na nogama:''Ne želimo plac pod prozorima!'' Foto: Gradska tržnica/Facebook/Krešimir Đurić

Tržnica u POS-u korak do realizacije, stanari na nogama:''Ne želimo plac pod prozorima!''

IHR/Varaždinske vijesti | 11.3.2021. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Stanari varaždinskog POS naselja u Jakovečkoj ulici u Varaždinu uskoro bi mogli kupovati grincajg, salatu, mrkvu, jabuke, kruške te ostalo voće i povrće domaćih OPG-ova u svom kvartu. Još početkom prosinca prošle godine zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar i Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad potpisali su ugovor o pravu građenja za novu tržnicu koja će biti uređena u tom varaždinskom stambenom naselju.

- Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad pripremila je projekt "Domaći plac, nove mini zelene tržnice" u POS naselju u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu, koja će stanarima ovoga naselja omogućiti kupnju svježih, domaćih poljoprivrednih proizvoda - istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora Škvarić, predsjednik LAG - Sjeverozapad.

Mini tržnica s nadstrešnicom u POS-u u Jalkovečkoj planira se urediti na površini od 100 četvornih metara na kojima će na 12 klupa proizvođači poljoprivrednih proizvoda, odnosno OPG-ova prodavati vlastite poljoprivredne proizvode. Uz tržnicu, u zatvorenom proslovnom prostoru od 30 četvornih metara bit će organizirana i Mliječna hiža, a u poslovnom prostoru nalazit će se i sanitarni čvor za prodavače s tržnice, dok će sama dostava robe, odvijanje prodaje te čišćenje tržnice biti organizirano na način da se što manje remeti dnevni ritam života u naselju.

- Kako bi zadovoljili sve propise i zakone, moramo poštivati sve procedure tako da smo trenutno u fazi ishođenja građevinske dozvole. Nakon toga, raspisat će se javni natječaj za izvođača radova te nakon toga kreću radovi na prostoru gdje bi trebala biti tržnica - doznali smo od Predraga Ciglara, direktora Gradske tržnice Varaždin koji kaže kako je vrijednost ove investicije sa svim troškovima oko 500.000 kuna, a financirat će se u 100 % iznosu putem EU fonda za Ruralni razvoj – mjera 19.3. koja će se realizirati putem LAG Sjeverozapad, nositelja cijelog projekta.

Međutim, izgradnja mini tržnice u POS naselju u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu na noge je digla stanare tog kvarta. Naime, mini tržnica trebala bi se graditi na zelenoj površini koja se nalazi iza "Titanika", prve zgrade na ulazu u POS naselje iz smjera Jalkovečke ulice. Protiv izgradnje tržnice na spomenutoj lokaciji jučer se potpisivala i peticija.

DSC_6896.jpg

Mnogi su potpisali peticiju protiv gradnje tržnice na zelenoj površini kod "Titanika"

- Nisam protiv inovacija, ali smatram da trebaju biti razumne i postavljene na razumno mjesto. Smatram da ovo nije primjerena lokacija za mini tržnicu jer zgrade koje će je okruživati su preblizu jedna drugoj. Isto tako, ovo je "mladi" kvart. Djeca trebaju više zelenih površina i prostora za igru, a ovime će se uništiti i to malo zelenila koje ovdje imamo - rekla je Ivana Bunić, jedna od stanarki iz varaždinskog POS naselja u Jalkovečkoj koja je potpisala peticiju protiv izgradnje tržnice na predviđenoj lokaciji.

Osim devastacije zelene površine, potpisnici peticije s kojima smo razgovarali kažu kako ne postoji potrebna infrastruktura da se tržnica izgradi, nema osiguranog prilaza, strahuju od dodatnog prometnog kaosa u naselju u kojem je ionako problem pronaći slobodno parkiralištno mjesto i kažu kako će najgore biti stanarima čiji će prozori i balkoni gledati na tržnicu, odnosno imat će - pogled na nadstrešnicu! Strahuju da će tržnica unijeti dodatni nered u njihov kvart, nove količine smeća, a tako ljeti i smrada te će im biti narušena kvaliteta života.

Mnogi potpisnici peticije, kao i njezini organizatori, podsjećaju kako je bilo rečeno da će se tržnica graditi pokraj Sveučilišta Sjever, što je najavljeno prilikom potpisivanja ugovora o pravu građenja za novu tržnicu početkom prosinca prošle godine u Gradskoj vijećnici.

- Prošle je godine rečeno da će biti POS tržnica. Budući da u gradu ima nekolikoi POS naselja, rečeno je da je to POS kod Sveučilišta Sjever. Od 2010. godine postoji ideja da se na navedenom dijelu POS naselja otvori tržnica. Nekada je trebao unutarnji dio biti u prostorima Gradskih stanova, koji su to u međuvremenu prodali ljekarni. Točno prije godinu dana je napravljen idejni projekt na navedenom dijelu POS naselja, kako bi se to prijavilo na EU fondove. Dakle, nikada se nije razmatrala neka druga lokacija - tvrdi Ciglar.

Za peticiju stanara kaže kako građani imaju pravo na svoje mišljenje, ali da su argumenti koji su izneseni - promašeni.

- Tržnica neće nikome i ni na koji način smetati. Tržnica na Malom placu radi već gotovo 20 godina i nikad nije proizvodila buku ili pravila nered u prostoru. Ova tržnica bit će modernija, natkrivena, sa svim tehničkim i sanitarnim uvjetima - kaže Ciglar od kojeg smo doznali kako Gradska tržnica Varaždin, u tom kvartu, provodi anketu s ciljem što bolje organizacije rada same tržnice. U toj anketi od građana se traži da se izjasne bi li kupovali na tržnici, koliko često, a traži se i mišljenje koje dane u tjednu i u koje vrijeme bi POS tržnica trebala raditi.

- Moram vam reći da gotovo svi podržavaju tu ideju - tvrdi Ciglar.

Organizatori potpisivanja peticije najavljuju da će peticiiju sutra predati u Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo. Naime, za sutra je zakazan javni uvid u spis predmeta u postupku izdavanja građevinske dozvole za građenje građevine javne i društvene namjene, 2. b skupina nadstrešnica za tržnicu u POS naselju u Jalkovečkoj. Ne uvaže li se mišljenja stanara, spremni su, kažu, i na daljnje akcije.

DSC_6958.jpg

Stanari kažu ne postoji potrebna infrastruktura za gradnju tržnice na spomenutoj lokaciji, uništit će se zelenilo... 

Označeno u