16 jedinica lokalne samouprave očitovalo se o izboru direktora Varkoma Foto: Krešimir Đurić

16 jedinica lokalne samouprave očitovalo se o izboru direktora Varkoma

vv | 8.6.2022. u 13:07h | Objavljeno u Aktualno

Dana 10. siječnja 2022. godine načelnici i gradonačelnici čak 16 jedinica lokalne uprave zatražili su od Uprave i Skupštine društva VARKOM, u svojstvu predstavnika dioničara društva, da se ispita zakonitost imenovanja Uprave jer nije bio proveden javni natječaj sukladno članku 28. Zakona o vodnim uslugama. Kako navode, smatrali su da je potrebno uskladiti Statut Varkoma s odredbama Zakona o vodnim uslugama. Ujedno su istaknuli da se sukladno zakonu Uprava mora birati dvostrukom većinom na Skupštini društva i to na rok od 4 godine, priopćili su.

"Na kolegiju načelnika i gradonačelnika Varaždinske županije koji je održan 7. lipnja zaključili smo da nam nije cilj puko političko prepucavanje, uostalom kao načelnici i gradonačelnici dolazimo iz različitih političkih stranaka, već nam je isključivi cilj zakonitost rada i uspješno poslovanje tvrtke VARKOM u kojoj su suvlasnici gradovi i općine Varaždinske županije koje predstavljamo", ističu u priopćenju.

"S obzirom na činjenicu da smo nakon predmetnog zahtjeva u siječnju ove godine omalovažani kako obmanjujemo javnost te da ne poznajemo pravnu materiju na koju smo dobronamjerno upozoravali, sukladno dogovoru na kolegiju načelnika i gradonačelnika, građane želimo upoznati sa sljedećim nepobitnim činjenicama:

-26. travnja 2022. godine na Skupštini društva VARKOM usklađeni su osnivački akti društva VARKOM sa zakonskim propisima te se Uprava društva mora birati isključivo na Skupštini društva i to dvostrukom većinom glasova temeljem provedenog javnog natječaja (upravo sve ono što smo navodili u zahjevu od 10. siječnja iste godine),

-dana 18. svibnja 2022. godine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja svojim pismenom Klasa: 023-01/22-01/39, Urbroj: 517-14-1-22-2, očitovalo se da je Zakonom o vodnim uslugama koji je na snazi od 2019. godine propisano da se direktor javnog isporučitelja vodnih usluga i njegov zamjenik biraju na mandat od 4 godine, i da se sukladno čl. 28. st. 1. Zakona isti zapošljavaju putem javnog natječaja. Sukladno navedenom, izbor direktora VARKOM-a u studenom 2021. godine trebao je biti proveden putem javnog natječaja, a u ovom slučaju javni natječaj nije proveden."

Nadaju se, dodaju, kako će se njihovo očitovanje, kao i zahtjev iz siječnja 2022., shvatiti kao dobronamjerna primjedba u cilju što operativnijeg, efikasnijeg i kvalitetnijeg rada tvrke VARKOM na zadovoljstvo svih korisnika njenih usluga, a to su građanke i građani Varaždinske županije.