14,7 milijuna kuna EU novca za specijalizacija 14 doktora medicine

| 8.5.2018. u 08:20h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Županijskoj je palači danas održana početna konferencija projekta “Specijalističko usavršavanje doktora medicine u Domu zdravlja Varaždinske županije”.

Vrijednost projekta je 14,7 milijuna kuna a financiran jer iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ za razdoblje 2014.-2020.

- Projekt traje 66 mjeseci i obuhvaća 14 specijalizanata. Od toga su sedam iz obiteljske medicine, tri iz ginekologije, tri iz pedijatrije i jedan specijalizant iz kliničke radiologije. Sve specijalizacije su već u tijeku - objasnila je voditeljica projekta, Romana Rogina.

Jedna od specijalizanata je i Mateja Šegović, specijalizantica pedijatrije.
- Primarna pedijatrija je specijalizacija koju sam oduvijek htjela i ovo mi je bilo prilika da na domaćem terenu odaberem područje rada koje želim. Mislim da mi je to odlična priprema za daljnje specijalizacije - istaknula je Mateja.

Njezin kolega Ivan Poljak, specijalizant obiteljske medicine, u Domu zdravlja radi već dvije i pol godine.
- Radim na terenu po ambulantama primarne prakse. Posla ima jako puno. Realno, bez potpore države mi ne možemo praktički ništa. Zahvalni smo našem Domu zdravlja na projektu. Ovakvog natječaja za ovoliki broj specijalizanata nikada nije bilo u Domu zdravlja Varaždinske županije -

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić pohvalio je projekt ali i istaknuo jedan veliki problem.

- Ovo je u svakom pogledu izvanredan projekt, i po svojoj namjeni ali i po iznosu. Bit će to ogromna pomoć za izuzetno značajan projekt. Istodobno idemo i na dopunski projekt za hitnu medicinu. Ono što je jako veliki problem u toj cijelo priči, i neće biti riješen ako država ne shvati da je to problem, je to da naša Opća bolnica i naše bolnice nemaju pravo na ovakve projekte. To nije nešto što nam Europa neda, nego mi to nismo zatražili. Razgovarao sam sa ministrom Pavićem i sa ministrom Kujundžićem i inzistirao sam na tome da se ovakav tip projekata koji ovdje ide za Dom zdravlja kao mogućnost da i za naše liječnike u drugim bolnicama. Mi ovog trenutka imamo potrebe za tridesetak ljudi i tu nam je nužan europski novac - rekao je župan Čačić.