120 novih slučajeva u Varaždinskoj županiji, pacijenti se sele u Klenovnik, nestaje i lijekova Foto: Krešimir Đurić

120 novih slučajeva u Varaždinskoj županiji, pacijenti se sele u Klenovnik, nestaje i lijekova

| 29.10.2020. u 17:23h | Objavljeno u Aktualno

- Vrijeme je da shvatimo ozbiljnost situacije - istaknuo je danas načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin, koji je s ravnateljem Opće bolnice Varaždin Nenadom Kudelićem danas održao konferenciju za medije.

- Tijekom protekla 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 120 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testiranjem u Covid-ambulanti, od 243 uzorka čak 108 ih je bilo pozitivnih, što je visokih 45 posto, odnosno pokazuje da svaki drugi pacijent upućen u Covid-ambulantu bude pozitivan na koronavirus - istaknuo je Vugrin.

Posebno zabrinjavajuće je da samo u posljednja 24 sata imamo 13 novih hospitaliziranih s težom kliničkom slikom te da su nova tri pacijenta završila na respiratoru.

- Trenutno je situacija takva da se u zgradi Interne dva kompletna kata koriste za zbrinjavanje Covid-19 pacijenata s težom kliničkom slikom, stoga je Opća bolnica Varaždin već krenula s izmještanjem pacijenata u Klenovniku kako bi se i tamo osigurali dodatni kapaciteti - napomenuo je.

- U samo tjedan dana broj osoba koje zahtijevaju kisik povećao se 2,5 puta, a broj osoba na respiratoru tri puta. U posljednjih sedam dana imamo 656 novooboljelih, dok smo tjedan dana prije imali 323 novooboljela. Statistika ukazuje da će 10 posto svih novooboljelih trebati hospitalizaciju, poseban dovod kisika, a sve više će ih trebati i respirator. S jučerašnjih 57 hospitaliziranih danas smo došli na 70, jučer smo imali tri osobe na respiratoru, danas ih već imamo šest - naglasio je Vugrin.

- Koja je glavna poruka danas? Krajnje je vrijeme da i oni koji do sada nisu vjerovali u ovaj virus počnu vjerovati i ponašati se u skladu s time, jer uz nastavak ovakvog trenda ubrzo će biti upitna i dostatnost opreme i dostatnost zdravstvenog osoblja za liječenje težih bolesnika. Ako pogledamo oko sebe, stječe se dojam da živimo u nekakva dva paralelna svijeta. Jedni se odriču svi svojih komocija kako bi spasili zdravstveni sustav, a drugi se bezbrižno okupljaju na rođendanima, utakmicama, kafićima, te istovremeno sipaju drvlje i kamenje po istim ljudima kojima su još prije šest mjeseci pljeskali na otvorenoj sceni. Već sada je zbog korone van službe 10 posto zdravstvenih djelatnika OB Varaždin, a isto tako je, prema posljednjih dostupnim informacijama, zatvoreno 10 posto ambulanti liječnika obiteljske medicine. Dakle, za 16.000 stanovnika Varaždinske županije otežan je pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ignoriranje mjera ili revolt sigurno neće doprinijeti da se ova situacija popravi - upozorio je Vugrin.

Dodao je da u županiji trenutno imamo 669 aktivnih slučajeva, a u mjeri samoizolacije je više od 2.000 osoba, te da će iz toga proizaći najmanje 400-500 novooboljelih.

O utjecaju ovakve situacije na bolnički sustav govorio je ravnatelj Kudelić.

- Situacija se mijenja iz sata u sat i drastično se pogoršava. Sve je veći priljev izuzetno teško bolesnih pacijenata i sve je veći broj djelatnika bolnice koji su zaraženi ili u samoizolaciji. Unutar bolnice nemamo klasično horizontalno širenje virusa i grupiranje bolesnih djelatnika na jednom mjestu, nego se koronavirus zapravo pojavio praktički svugdje, od uprave, pojedinih odjela kirurških djelatnosti, internističkih djelatnosti pa nadalje. Danas tako imamo 58 pozitivnih djelatnika i 63 djelatnika u samoizolaciji, dakle radimo bez 121 djelatnika, što je gotovo 10 posto ukupnog broja djelatnika bolnice, a moramo reći da više od polovice tog broja otpada samo na mediicnske sestre - napomenuo je Kudelić.

Istaknuo je da se Opća bolnica Varaždin jutros obratila Ministarstvu zdravstva sa zahtjevom za ispomoć po pitanju medicinskog kadra.

- Zahtijevali smo povratak svih naših specijalizanata koji su edukaciji u zagrebačkim klinikama. To nam je ministar odobrio i na tome mu zahvaljujem. Pokušavamo osigurati i dostatan broj sestara. Bolnica sutra kreće u hitno zapošljavanje, bez natječaja, na 60 dana, pa pozivam sve slobodne medicinske sestre koje se žele uključiti u pružanje zdravstevne zaštite i pomoći bolničkom zdravstvenom sustavu da ne kolabira i da se održi - rekao je Kudelić.

- Bolnica u Varaždinu je prenapunjena s Covid-19 pacijentima, otvorili smo i drugu lokaciju, u Klenovniku, kamo su danas već premješteni prvi pacijenti. To su lakši pacijenti, no lakši u odnosu na ove izuzetno teške koji i dalje zahtijevaju kontinuiranu terapiju kisikom - dodao je Kudelić.

Naglasio je da je sada potpuno drugačija situacija nego prije nekoliko mjeseci, kada su se u bolnici hospitalizirali svi pozitivni pacijenti.

- To su uglavnom bile mlađe osobe, praktički bez simptoma ili s blažom kliničkom slikom. Naravno da u ovako velikom broju novootkrivenih pozitivnih osoba postoji i određeni postotak onih s teškom kliničkom slikom. Taj postotak je dosta visok i iznosi oko 10 posto. Za očekivati je da će u bolnicu u sljedećim danima dolaziti preko 10 takvih teških pacijenata dnevno. To je veliki pritisak na zdravstveni sustav te je OB Varaždin obustavila kompletni hladni program. Dakle, radimo isključivo akutne stvari, zbrinjavamo hitne i onkološke pacijente - istaknuo je.

Što se tiče obustave isporuke lijekova bolnicama, Kudelić je napomenuo da je situacija izuzetno teška te da, ako se nešto ne riješi po pitanju dobave lijekova, u bolnici od sljedećeg tjedna više neće biti moguće liječiti onkološke bolesnike.

- U bolnicu ne dolaze lijekovi, radimo s postojećim zalihama koje se iscrpljuju - napomenuo je.

- U Klenovniku smo zasad osigurali dodatnih 36 mjesta, no ako nastavimo primati pacijente ovim tempom, a to su sve pacijenti koji zahtijevaju dugotrajno liječenje, bojimo se da ćemo unutar pet dana popuniti sve kapacitete koje OB Varaždin može osigurati - ukazao je Kudelić.

- Zato je važno odgovorno se ponašati, kako bismo barem u ovom trenutku smanjili broj novooboljelih osoba. Osobe koje su danas detektirane i koje će razboljeti, završit će u bolnici kroz sljedećih 7-10 dana. Brojke s kojima danas raspolažemo nažalost nisu simpatične, jer govore da će bolnički zdravstveni sustav biti izuzetno opterećen u narednih nekoliko tjedana - rekao je ravnatelj varaždinske bolnice.

Vugrin je pojasnio, u kontekstu odabira lokacija za izvanbolničko liječenje pacijenata, da se mora razlikovati svrha lokacija za pacijente.

- Moramo razlikovati svrhu tih lokacija. Za teže kliničke slike ne dolaze u obzir nikakve tercijarne lokacije. Takvi pacijenti trebaju dovod kisika i respiratore. Kod mobilnih boca kisika to može biti samo privremeno rješenje za 1-2 dana, dok se ne osigura prostor unutar bolničkog sustava. Izvanbolničko liječenje odnosi se na asimptomatske i osobe s blažom kliničkom slikom - napomenuo je Vugrin.

Usto, nakon što je jučer evidentiran jedan pozitivni korisnik u Domu za starije osobe u Varaždinu, provedeno je veće testiranje korisnika i djelatnika.

- Dosad su testirane ukupno 94 osobe, 71 korisnik i 23 djelatnika, i već od tog broja imamo 11 pozitivnih korisnika i dva pozitivna djelatnika. Određeni broj osoba je zbog teže kliničke slike već prebačen na bolničko liječenje, a kako bi ostale korisnike izdvojili iz sustava, domovi imaju određen broj soba u kojima se mogu izolirati, nekih 8-10 ležajeva svakako se može osigurati, provodimo i dalje testiranja u domu, i ako bude još pozitivnih asimptomatskih osoba i osoba s blažom kliničkom slikom, njih ćemo izmjestiti na jednu posebnu lokaciju. U tu svrhu je županijski stožer zatražio mobilizaciju jednog dodatnog objekta s 20 ležajeva na području grada Varaždina, maloprije smo dobili potvrdu da se taj objekt može mobilizirati i tamo će se izmjestiti prvih 4-5 pacijenata, kako ne bi došlo do horizontalnog širenja unutar sustava socijalne skrbi - rekao je Vugrin.

Upozorio je da izmješanjem odjela u bolnici, kako bi se zbrinuli Covid-19 pacijenti s težom kliničkom slikom, dolazi do smanjene mogućnosti zbrinjavanja drugih pacijenata.

- Bolnica u Varaždinu ima 411 ležajeva, a već je zauzeto 70 za Covid-19 pacijente. Nažalost, to će se iz dana u dan povećavati. Ono što mi možemo je svojim ponašanjem utjecati kojom će se to brzinom događati. No mora nam biti jasno da, čak i ako danas uspijemo izolirati sve pozitivne ljude, uz 2.000 osoba u samoizolaciji bit će 400-500 novooboljelih, 10 posto njih će trebati hospitalizaciju, te ćemo u konačnici imati više od 100 oboljelih u OB Varaždin - naglasio je.

Komentirao je navode župana Čačića o lockdownu.

- Možemo vidjeti što se događa u zemljama u susjedstvu. Postoji jedan parametar, a to je broj novooboljelih na 100.000 stanovnika unatrag sedam dana. Njemačka ima 100 oboljelih na 100.000 stanovnika, Španjolska je na 270, Francuska je na 400, a znamo kakve mjere uvode. Varaždinska županija je trenutno na 380. Mislim da to dovoljno govori o tome u kakvoj se situaciji nalazimo. Još 6. listopada ta je brojka u županiji iznosila 8. sadašnja je stopa izuzetno zabrinjavajuća i bojim se da se neće smanjivati - rekao je Vugrin.

Na pitanje treba li nam lockdown, Vugrin je rekao:

- Mi kontinuirano srljamo u jedan nekontrolirani lockdown. Nije na županijskom stožeru da odredi pod kojim uvjetima će se što i kako zatvarati. Nacionalni stožer mora u nekom trenutku prerezati i dati poruku građanima cijele Hrvatske da je situacija izuzetno ozbiljna, da bolnički sustav više neće moći prihvaćati nove ljude, jer već sad polako dolazimo u situaciju da se selektira koga će se poslati na dijagnosticiranje i kome će se dati terapije. Ne bih volio da bolnica dođe u situaciju u kojem će morati birati koga će staviit na bolničko liječenje, odnosno kome će to uskratiti. Vrijeme je da shvatimo ozbiljnost te situacije - zaključio je Vugrin.

Dodao je da će se u sljedeća 1-2 dana, kako bi se smanjio pritisak na Covid-ambulantu, osigurati dodatne točke, predviđeno je da to bude u Ludbregu, Novom Marofu i Ivancu, na kojima bi se tijekom radnih dana barem dva sata uzimali brisevi suspektnim pacijentima te se tako rasteretila točka u Varaždinu.