120 milijuna kuna za projekt obrane od poplava na Bednji

| 5.4.2018. u 19:26h | Objavljeno u Aktualno

- Nikada do sada se nije desilo da jedna županija preuzima na sebe izradu jednog takvog projekta - rekao je župan Čačić na današnjoj prezentaciji “Projekta obrane od poplava na slivu Bednje”

Dodao je kako je osnovna namjena sastanka okupljanje jednog tima koji će pripremiti dokumentaciju za procjenu utjecaja na okoliš.

Dokumentaciju potrebnu za navedene postupke priprema tvrtka Elektroprojekt d.d. iz Zagreba. Projekt obrane od poplava uključuje planirane retencije Čret, Kamenica 1, Bahunsko, Koruščak i dogradnju nasipa na dionici Ludbreg-ušće Bednje u Dravu.

- Do projekta je došlo suradnjom Hrvatskih voda i Varaždinske županije, a u samoj pripremi za izdavanje takve dokumentacije će biti izuzetno važni stavovi predstavnika jedinica lokalne samouprave. Projekt je vrijedan 120 milijuna kuna, a očekujemo da će biti financiran od strane europskih fondova i Hrvatskih voda - rekao je župan, te dodao da je standard koji propisuje zakon 120 dana, no da oni očekuje da će priprema dokumentacije biti realizirana u okviru 80 dana, dok je rok za realizaciju projekata 2021. godina.

- Na ovom području smo se suočili i sa poplavama i sa nesrećama. Ove godine smo relativno dobro prošli u odnosu na neke druge krajeve Hrvatske, no to ne znači da će tako biti i ubuduće ako ne odradimo ovaj dio posla. Ovo su veliki i zahtjevni projekti koji traže ne samo tehnička znanja nego traže i jedno izuzetno aktivno sudjelovanje jedne aktivne zajednice - istaknuo je župan.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako cilj projekta da se područje Bednje što bolje zaštiti te da se spriječe štete od poplava.

Na prezentaciji su bili prisutni i zamjenik župana Robert Vugrin, gradonačelnici i načelnici Grada Novog Marofa, Grada Ludbrega, Grada Lepoglave Općine Bednja, Općine Donja Voća, Općine Sveti Đurđ, Općine Mali Bukovec, Općine Veliki Bukovec, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Slađana Miočić, predstavnici Vodnogospodarskog odjela Varaždin i predstavnici tvrtke Elektroprojekt iz Zagreba.