Prošle godine u Hrvatskoj prijavljen nestanak 1.550 maloljetnika Foto: ilustracija

Prošle godine u Hrvatskoj prijavljen nestanak 1.550 maloljetnika

I.D./Varaždinske vijesti | 7.1.2016. u 08:09h | Objavljeno u Crna kronika

Prema podacima Nacionalne evidencije nestalih osoba (NENO), u 2015. godini (do 28. prosinca) policiji je prijavljeno nešto manje od 2.450 nestanaka. Od toga se oko 1.550 prijavljenih nestanaka odnosi na maloljetne osobe, a oko 900 prijavljenih nestanaka na osobe starije od 18 godina.

- U prošloj je godini obustavljeno više od 2.400 potraga za nestalim osobama, odnosno oko 1.550 potraga za maloljetnicima i oko 850 potraga za punoljetnim osobama, no napominjemo da se broj obustavljenih potraga odnosi i na osobe čiji su nestanci prijavljeni ranijih godina. Tijekom 2015. godine nije bilo specifičnosti u odnosu na nestanke iz prethodnih godina - napominju iz Ministarstva unutarnjih poslova koje je i pokrenulo projekt Nacionalne evidencije nestalih osoba.

Za troje hrvatskih državljana nestanak je prijavljen na području stranih država, odnosno za dvije su osobe nestanci prijavljeni na području Njemačke, dok je jedna osoba nestala na području Nizozemske. Trenutno se u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba traga za oko 90 osoba čiji je nestanak prijavljen u posljednjih godinu dana, odnosno za oko 40 maloljetnih te nešto više od 45 punoljetnih osoba. U Policijskoj upravi varaždinskoj nestanak se trenutno vodi za 22 osobe.

Inače, u Republici Hrvatskoj u posljednje je 23 godine prijavljeno više od 24 tisuće nestanaka osoba, a najstarija prijava datira iz 1961. godine. Od ukupnog broja nestalih osoba za kojima policija još uvijek traga i koji su prijavljeni policiji, najveći broj odnosi se na osobe nestale uslijed ratnih zbivanja za vrijeme Domovinskog rata (oko 70 posto ili 1.700 osoba). Slijede bjegovi ili udaljenja osoba iz obiteljskog doma iz raznih razloga, zatim bjegovi ili udaljenja osoba uslijed različitih psihičkih i dementnih oboljenja, nestanci osoba u moru ili rijekama, bjegovi ili udaljenja osoba iz odgojnih i zdravstvenih/psihijatrijskih ustanova, osobe nestale prilikom planinarenja, nestanci nepoznate naravi te osobe nestale uslijed različitih okolnosti (avanturizam, skitnja i slično).

Označeno u