Patrik Koščak prezentirao je danas podatk vezano uz 39. varaždinsku Novogodišnju utrku

Za 39. varaždinsku Novogodišnju utrku do sada prijavljeno više od 270 natjecatelja

| 29.12.2016. u 12:09h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Još je nešto više od dva dana ostala do početka 39. varaždinske Novogodišnje utrke, prvog sportskog događaja u novoj godini i jedine utrke u svijetu koja, s tradicijom od 1977. godine, počinje točno u ponoć na prijelazu iz Stare u Novu godinu.

U ime glavnog organizatora utrke, Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, glavni tajnik, Patrik Koščak, održao je danas konferenciju za novinare na kojoj su iznijeti najnoviji podaci o broju prijavljenih natjecatelja te državama iz kojih oni stižu.

Prema tim brojkama 39. izdanje utrke bit će najbrojnije dosada jer je prijavljeno više od 270 natjecatelja i natjecateljica iz Hrvatske te još sedam zemalja, redom Mađarske, Slovenije, Češke, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kenije i Ukrajine. Prijave su moguće i neposredno prije samog starta.

39. Novogodišnja utrka krenut će s Kapucinskog trga u Varaždinu i bit će dio velike tradicionalne manifestacije „Advent u Varaždinu“. Start i cilj 6,4 kilometara duge Novogodišnje utrke je na Kapucinskom trgu, a trče se dva kruga varaždinskim ulicama i trgovima.

Ovogodišnja utrka puno je atraktivnija i jedna od jačih na ovim prostorima zbog nagradnog fonda, a svaki natjecatelj će dobiti spomen majicu i medalju. Također, ne naplaćuje se startnina.

-Cilj je bio da se utrka organizacijski i u sportskom segmentu digne na jedan viši nivo i u tome smo uspjeli. Najveći broj prijava dosada, koji će do početka utrke zasigurno biti oko 400, potvrda je toga. Nagradni fond je bogat i prema imenima možemo očekivati da će se "napadati" i najbolji rezultat utrke – najavio je Koščak dodajući da vremenska prognoza ide na ruku organizatora.

Osim glavne utrke, koju trče seniori i veterani, trčat će se i duplo manja dionica od 3.200 metara za koju se mogu prijaviti trkačice, juniorke, seniorke i veteranke te juniori.

Pobjednici utrke u muškoj i ženskoj kategoriji dobit će novčanu nagradu u iznosu 800 eura. Za drugo mjesto osigurana je nagrada od 600, treće 400, četvrto 200 te peto mjesto 100 eura.

Inače, samu utrku pokrenuli su varaždinski entuzijasti Mladen Mavar, Boris Kožar, Petar Jelenečki, uz podršku AK „Sloboda“ i tadašnjeg Atletskog saveza Hrvatske. Na prvoj Novogodišnjoj utrci sa startom u ponoć s 31. prosinca 1977. na 1. siječnja 1978. godine nastupila su 33 trkača iz Zagreba, Murske Sobote (Slovenija), Sombora (Srbija) i Varaždina.

Trčalo se u pet kategorija, a pobjednik najbrojnije, one seniorske, bio je Mladen Mavar, koji je šest kilometara pretrčao za 21 minutu i 31 sekundu. Zanimljivo je spomenuti da je najmlađa trkačica Melita Bernat imala 8 godina, a najstariji Emil Zemljak 81 godinu.

Već u idućoj utrci sudjelovalo je 165 trkača. Posljednje, 38. izdanje Novogodišnje utrke okupilo je više od 200 trkača iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Pobjednici su bili susjedi iz Mađarske, Gregor Laszlo i Zita Kacser.

Uz Zajednicu sportskih udruga grada Varaždina suorganizator utrke je Atletski klub „Sloboda“, a cijela sportska manifestacija odvija se pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

Koščak je na kraju pozvao Varaždinke i Varaždince da dođu u što većem broju na Kapucinski trg, dočekaju Novu 2017., i budu dio prvog sportskog događaja u svijetu.