FOTO: "Medeni" doručak u trnovečkom vrtiću "Zeko" Foto: Varaždinska županija

FOTO: "Medeni" doručak u trnovečkom vrtiću "Zeko"

I.D./Varaždinske vijesti | 26.11.2015. u 07:43h | Objavljeno u Našim krajem

U dječjem vrtiću "Zeko" iz Trnovca Bartolovečkog održana je radionica na kojoj su djeca samostalno pripremala "medeni" doručak, koji se sastojao od kruha, maslaca i meda.

Tom prigodom posjetio ih je vlasnik OPG-a Kefelja koji ih je vodio kroz radionicu te upoznao djecu sa životom pčela, istraživačkim aktivnostima s mikroskopom i lupama te izradom medenjaka. Usto, djeca su mogla razgledati izložbu o pčelarstvu.

Ova je radionica nastavak projekta "Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije" koji provodi Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije pa je "medenom" doručku prisustvovao i pročelnik dr.sc. Dragutin Vincek.

Varaždinska županija osmislila je, naime, projekt koji ima za cilj upoznavanje najmlađih, odnosno predškolske djece s tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama Varaždinske županije. Na području Varaždinske županije danas je zaštićeno čak 13 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda: varaždinsko zelje, vidovečki gibanik, meso zagorskog purana, ludbeški rozetlin, varaždinski klipić, trnovečka makovnjača, purek z Bednje, zagorski puran z varaždinskog kraja, kučanski koščičjak, varaždinsko bučino ulje, varaždinski medenjaci, domaća prirodna medena rakija i vabučin.

Na tragu toga, nastala je i ideja da se najmlađe stanovnike tijekom pedagoške godine u vrtićima, na njima prihvatljiv i pristupačan način, upoznaje upravo s tradicionalnim proizvodima. Projekt se provodi i distribucijom edukativne prigodne brošure u vrtićima, koja osim prigodnih priča i predstavljanja zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, sadrži i prigodne zagonetke, poslovice, izreke, igrice, fotografije te ilustracije.

 

Galerija slika