Javna bilježnica M. Duić: U današnje se vrijeme često iskorištava povjerenje starijih osoba

| 27.10.2017. u 13:18h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Europskog dana pravosuđa Hrvatska javnobilježnička komora je organizirala Dan otvorenih vrata kako bi se što više građana upoznalo s njihovim radom. Ovogodišnja tema je zaštita osoba treće životne dobi te su tom prilikom varaždinski javni bilježnici 27. listopada organizirali Dan otvorenih vrata u Domu za starije i nemoćne Varaždin, kako bi ih upoznali s ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, zbog koji su često na meti udara raznih prevaranata. Uz te ugovore, osobe treće životne dobi najčešće koriste i ugovore o darovanju, ugovore o ustupu i raspodjeli imovine te oporuke.

- Primijetili smo da se nažalost u današnje vrijeme često iskorištava povjerenje starijih osoba i to se nekad zna vrlo ružno zloupotrebljavati. Zbog toga smo osjetili potrebu da im se obratimo kako bi vidjeli koja su to njihova prava i gdje ih mogu iskoristiti da ona ne budu zloupotrebljena - rekla je javna bilježnica Melanija Duić, te dodala da je postupanje javnih bilježnika strogo propisano zakonom te da se u njihov ured uvijek može doći po pravni savjet, što osobama treće životne dobi, ali i ostalima, predstavlja određenu pravnu sigurnost.

Ujedno je navela na što točno starije osobe moraju pripaziti kada ugovaraju uzdržavanje.

- Osobama treće životne dobi su jako bitni ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. To su ugovori koji imaju jednu veliku razliku. Kod ugovora o doživotnom uzdržavanju se vlasništvo prenosi trenutkom smrti osobe koja je primatelj uzdržavanja. S druge strane, kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, prijenos vlasništva nastupa odmah. Taj ugovor je jedno vrijeme bio vrlo zloupotrebljavan jer je u jednom periodu za te ugovore bila dovoljna samo ovjera potpisa. To znači da im nitko nije imao priliku objasniti o čemu se točno radi i u čemu je razlika između doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja. Od kad je zakon promijenjen te se mora izvršiti potvrda takvog ugovora kod javnog bilježnika, primijetili smo da je zloupotreba toga nevjerojatno pala. Sada se mora doći kod javnog bilježnika koji strankama objasni posljedice takvog ugovora. Prije kod ovjere potpisa to nismo bili dužni napraviti - rekla je Melanija Duić, dodajući kako je bilo dosta primjera gdje su starije osobe potpisale ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, nakon čega se onda više nitko nije brinuo za njih te su nerijetko i završile na ulici.

Ujedno je i napomenula da, ukoliko starije osobe ne mogu doći do njih, da javni bilježnici na njihov poziv izlaze i na vanjsko vrednovanje.