Uspon na Učku Foto: KL-Photo

Varaždinac Radoslav Rogina 18. u petoj etapi Tour of Croatia, ukupno 14.

| 22.4.2017. u 20:06h | Objavljeno u Sport

Španjolac Jaime Roson Garcia iz ekipe Caja Rural-Seguros RGA pobjednik je današnje pete, kraljevske etape i novi vodeći biciklist ukupnog poretka utrke Tour of Croatia. Roson je odnio sprintersku pobjedu pri ciljnom usponu na Učku, nadmašivši u izravnom obračunu najvećeg suparnika u borbi za ukupnu pobjedu, Vincenza Nibalija iz Bahrain Merida Pro Cycling Teama.

U posljednji dan utrkivanja Roson ulazi s dvjema sekundama prednosti Nibalijem. Ne bude li njegove, odnosno veće pogreške njegove momčadi, Španjolac je favorit za naslov na trećem izdanju utrke po Hrvatskoj.

Kraljevska etapa vozila se od Poreča do Poklona na Učki u dužini od 141 kilometra, s dvama penjanjima na Učku. Započela je minutom šutnje u čast poznatog biciklista Michelea Scarponija koji je jutros poginuo u Italiji tijekom trening vožnje.

Od hrvatskih vozača najbolji je ponovno bio Varaždinac Radoslav Rogina (Adria Mobil) na 18. mjestu s minutom i 22 sekunde zaostatka. Dodatnih 26 sekundi sporiji bio je još uvijek aktualni pobjednik, Matija Kvasina iz Teama Felbermayr – Simplon Wels, koji je izgubio priključak nekih 3.5 kilometra prije cilja.

Emanuel Kišerlovski prošao je ciljem 41. po redu uz zaostatak od četiri minute i 46 sekundi. U ukupnom je redoslijedu Rogina 14. s dvjema minutama i 15 sekundi zaostatka. Kvasina drži 18. mjesto s trima minutama i pet sekundi kašnjenja za Rosonom. Za nedjelju je lanjski pobjednik najavio mogućnost bijega, očigledno da bi se u stilu oprostio od titule pobjednika.

U posljednji dan natjecanja Roson ulazi također kao najbolji penjač (zelena majica). Nicola Ruffoni iz CSF Bardianija najbolji je po bodovnom plasmanu (plava majica), Michal Schlegel najbolji mladi vozač (bijela majica), a poljska momčad CCC Sprandi Polkowice najbolji tim.

Nedjeljna etapa oko Zagrebačke gore te s dvama krugovima vožnje zagrebačkim ulicama, ostavlja mnogo prostora neizvjesnosti iako je Roson u prilično komfornoj poziciji. Dužina šeste dionice je 145 km, a vozi se od Samobora do Zagreba.