Ivica Bonino Hasan poznato je ime u svijeru sportskog ribolova

Varaždinac Ivica Bonino Hasan ekipno drugi, a pojedinačno peti na svijetu

| 15.6.2017. u 11:19h | Objavljeno u Sport

U Srbiji je održano 19. svjetsko prvenstvo u lovu ribe na plovak za osobe s invalidnošću i 10. svjetsko prvenstvo za veterane, na kanalu rijeke Tise u Kanjiži. Nastupilo je 10 reprezentacija u kategoriji invalida i 16 u kategoriji veterana, Hrvatska je jedanaesti put sudjelovala kod invalida, a drugi put kod veterana.

Za reprezentaciju osoba s invaliditetom su nastupili Željko Kljajić, Mensur Rošić, Nikola Geček, Ivica-Bonino Hasan ( natjecatelji ), Željko Geček ( trener 1 ), Dražen Filipović ( trener 2 ), Dragutin Peter, Luka Hrupek, Kristijan Kosmačin ( službeni pomagači ).

Hrvatska reprezentacija osoba s invaliditetom je osvojila ukupno 2. mjesto ekipno. Hrvatska je oba dana odlično lovila ( osvojeno 3. i 4. mjesto ), ribolov je bio zahtjevan, lovilo se malo i prilično sitne ribe, a odlučila je taktika kombiniranja ribolova kratkim i duljim štekama te direktašima i odlična logistika koja je prilagodila mamce i hrane za primamljivanje za takav ribolov.

Prvo mjesto osvojila je Italija, a treće Belgija. U pojedinačnom plasmanu 1. mjesto je osvojio mađar Gurisatti Gyula, a Ivica-Bonino Hasan, član ŠRK Varaždin-Interland VDE, je 5. na svijetu. I ostali su naši natjecatelji bili dobri, ivančanin Nikola Geček plasirao se na 9.mjesto od 45 natjecatelja.

Ribolov na uskom i plitkom kanalu Kanjiža, koji je inače bistra i stajaća voda je bio zahtjevan, lovilo se malo i dosta sitne ribe, a odlučila je taktika kombiniranja ribolova kratkim i duljim štekama te direktašima. Najviše se koristila tehnika kratke i dulje šteke na male bačvice od 0,2 do 2 g. Lovilo se i direktašima pod obalom, ali više krupnije ribe je bilo na šteki.

Najviše je bilo vrste ribe patuljasti somić, babuška, mali šaran, deverike, krupatice, sunčanice, žutooke i male uklije. Koristili su se svi mamci, a najviše crvi, gliste, fuji i verdevas. Ribe su bile u prosjeku od 20 – 50 g, a bonus ribe od 0,2 kg – 0,5 kg, a za prvo mjesto u sektoru trebalo je uloviti između 1,5 do 4 kg ribe.

Za reprezentaciju veterana su nastupili Tihomir Hunjak, Rajmond Pokrivač, Mišo Minanov, Dragutin Filipašić i Goran Puljić ( natjecatelji ), Marijan Šest ( trener 1 ), Marko Kutlić ( trener 2 ). Hrvatska reprezentacija veteran zauzela je 9. mjesto što je dobar plasman, a svaki slijedeći uz bolju organizaciju može donijeti i bolji plasman.

U pojedinačnom plasmanu najbolji je bio Varaždinac Tihomir Hunjak ( Varaždin-Interland VDE ) koji je natjecanju završio na 21. mjestu što je vrlo dobar rezultat, u konkurenciji od 73 natjecatelja. Pojedinačni prvak je Francois Bergault iz Francuske. Staza za veterane je bila malo nizvodnije od invalida, a ribolov je bio identičan.

Ekipno su prvi Francuzi koji su savršeno odlovili  loveći i sitne ribe na kraću šteku i veće na dulju šteku. Veterani su lovili 4 sata i zato su težine ulova bile malo veće.