Ekipa STK Starr, prvaci Hrvatske

U STK Starr nezadovoljni potporom Grada

Varaždinske vijesti | 13.9.2018. u 18:59h | Objavljeno u Sport

Matthias Landfried, sportski direktor STK Starr Varaždin u svojoj je sportskoj karijeri kao stolnoteniski trener u Njemačkoj, u najjačoj europskoj ligi osvojio sve naslove. Bio je njemački prvak u Budesligi s Würzburgom i osvajač njemačkog stolnoteniskog kupa sa Saarbrückenom.

Na međunarodnoj razini, bio je u polufinalu Lige prvaka, dvaput u završnici Europskog kupa i Europske Superlige. U Hrvatskoj je s ekipom STK Dr. Časl Zagreb i STK Starr Varaždin bio trostruki hrvatski prvak.

U Njemačkoj upravlja i s nekoliko tvrtki. Riječ je o tvrtki za prodaju sportske opreme, a posjeduje i najveći europski stolnoteniski internet portal s više od 500.000 registriranih korisnika i s više od 2 milijuna posjetitelja mjesečno. Landfried je trenutno vrlo kritičan što se tiče podrške STK Starr od strane lokalne samouprave.

- Mi smo prvaci Hrvatske 2018. godine i viceprvaci Europske superlige 2017. godine. To znači da smo se već dokazali na nacionalnoj ali i međunarodnoj sceni. Ove godine imamo super ekipu s međunarodnim igračima ali i domaćim mladim igračima. Novost je da ove godine imamo i žensku ekipu u Superligi i to najmlađu ekipu sastavljenu od domaćih igračica. Istovremeno radimo i s podmlatkom, i u ženskoj i u muškoj konkurenciji i već i tu imamo zapažene rezultate, a tu je i Regionalni stolnoteniski centar u kojem skrbimo za razvoj mladih igrača i igračica iz cijele regije. Unatoč tim činjenicama naši napori i uspjesi nisu dovoljno priznati i honorirani u Varaždinu - ističe.

Gdje vidite glavne probleme, s obzirom na to da imate puno iskustva s vođenjem stolnoteniskih klubova u Europi?

- Kada se usporedimo s našim najvećim konkurentom u Hrvatskoj, ekipom Dubrovnika, mi od svog grada dobivamo samo mrvice. Donijeli smo naslov državnih prvaka u olimpijskom sportu u Varaždin, to nigdje u Europi ne bi prošlo nezapaženo i nehonorirano. Tome treba dodati da za žensku ekipu koja se plasirala u najviši državni rang nemamo, tako reći nikakvu potporu. Sljedeći problem je dvorana i termini treninga. Svuda kod rasporeda treninga imaju prednost olimpijski sportovi i to oni uspješni, a kod nas i rekreativci prije dođu na red. Ljutim se jer je situacija sve lošija a naši rezultati sve bolji. Nekoliko puta sam na razne načine pokušao kontaktirati gradonačelnika ali nisam dobio nikakav odgovor. To je krajnje neprofesionalno, a i nepristojno. Osim o stvarima vezanim uz klub želio sam razgovarati i o interesu nekih njemačkih investitora ali nikakvog odgovora nisam dobio - govori Landfried.

Bez obzira na sve te probleme vi se pripremate za sezonu i postavili ste si određene ciljeve. Koji je glavni cilj naredne sezone?

- Sada smo 20. stolnoteniski klub u Europi. Svake godine napredujemo i svake godine rastemo. Sada ulazimo u sam vrh, u top europskih ekipa. Najboljih 16 ekipa igra Ligu prvaka a mi smo tom plasmanu jako, jako blizu. Međutim, nema napretka bez potpore grada. To je jako teško napraviti samostalno bez potpore lokalne zajednice, pogotovo što znamo da sredstava ima samo se ulažu negdje drugdje. S našim ekipom ponovo idemo na 1. mjesto u prvenstvu i kupu i 1. mjesto u Europskoj superligi. Međutim, kako sada stvari stoje ne možemo uvijek računati na sve najbolje igrače. Osim toga, ne možemo se potpuno koncentrirati na sportske rezultate jer puno vremena i energije moramo trošiti na sponzore. Moramo biti sigurni koliko je gradu Varaždinu bitno da ga predstavljamo na nacionalnim i međunarodnim ligama. Ako se situacije ne riješi uskoro morat ćemo razmisliti o promjeni mjesta kluba. Imamo ponude iz nekoliko sredina i gradova, ali mi smo još uvijek lojalni Varaždinu i identificirali smo se s ovim krajem. U narednih nekoliko dana očekujemo odgovor od grada Varaždina, a trenutno smo nezadovoljni - zaključio je sportski direktor STK Starr iz Varaždina.