Marijan Dugandžić (lijevo) i Krunoslav Kruljac (desno) predstavili knjigu o Božidaru Kanotiju Foto: Krešimir Đurić

U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga "Boško Kanoti - portret sportaša"

| 28.4.2017. u 10:57h | Objavljeno u Sport

U četvrtak 27. travnja u 19 sati u čitaonici Gradske knjižnice Metel Ožegivić, predstavljena je knjiga pod nazivom "Boško Kanoti - portret sportaša". Božidar "Boško" Kanoti bio jedan od najboljih varaždinskih tenisača ovih prostora, peterostruki teniski prvak Jugoslavije u mlađim kategorijama, učitelj tjelesne kulture i svestran sportaš koji se također bavio rukometom i košarkom, iako je njegova najveća ljubav bila tenis u kojemu je ostavio i najdublji trag. Samu knjigu su predstavljali njegovi suautoari Marijan Dugandžić direktor Teniskog kluba Varteks i Krunoslav Kruljac ugledni umirovljeni varaždinski novinar.

- Boško je imao solidnu tehniku, ne baš dobar bekhend, ne baš dobar servis, ali je imao tri stvari izvanserijske. Njegov dominantni forhend koji je bio preteča današnjeg forhenda jer se u ono vrijeme igralo više sa kontinentalnim zahvatom, a on je imao top spin s kojim je dominirao na terenu. Druga stvar je njegova pokretljivost i lakoća promjena pravca, danas to zovu agilnost. I treća stvar je bila samopouzdanje, danas to zovu psihološka priprema. Imao je toliko tog samopouzdanje nikad nije prerastalo u aroganciju i on je na terenu dao 110 posto od sebe - rekao je Dugandžić, njegov dugogodišnji prijatelj i teniski suvremenik.

Kanoti je bio dio generacije odličnih i vrhunskih sportaša te državnih prvaka koji su proizašli iz Varteksovog naselja, a čak se i među njima isticao.

- Boško Kanoti je izdanak jednog izvorišta sportaša, a to je bilo Varteksovo naselje. Nije bilo kuće u tom naselju u kojoj nije netko bio sportaš. To je bilo slojevito bavljenje sportom. Klinci su se bavili tenisom, dječaci do 15-16 godina su se bavili nogometom, a iznad 25 godina su se bavili kuglanjem. Zvonko Vupora koji je igrao desnog beka za Varteks je u simultanki pobijedio Roberta Fischera u šahu, a taj valjda u 200 simultanki nije izgubio ni jednu partiju. Vidite što je to bilo Varteksovo naselje - zaključio je Kruljac.

Knjiga je nastala na inicijativu i u suradnji supruge Dubravke Kanoti, sinova Tomislava i Mihovila Kanotija te Marijana Dugandžića i Krunoslava Kruljca. Knjigu je izdala nakladnička kuća Tonimir i na predstavljanju se prodavala po promotivnoj cijeni od 80 kuna.