Ivan Domislović (prvi s lijeva) sa čelnicima Europske atletske federacije

Tel Avivu, kojemu je protukandidat bio Varaždin, domaćinstvo ekipnog EP-a 2017.

| 30.7.2016. u 11:26h | Objavljeno u Sport

Prvo mlađejuniorsko prvenstvo Europe održano je u glavnom gruzijskom gradu Tbilisiju od 12.do 18. srpnja 2016. Varaždinska atletika nije imala natjecateljskog predstavnika ali je aktivnu ulogu imao predsjednik AK Sloboda i dopredsjednik HAS-a Ivan Domislović koji je na ovom natjecanju bio voditelj hrvatske delegacije.

U proljeće ove godine, Grad Varaždin i Hrvatski atletski savez istaknuli kandidaturu za organizaciju Ekipnog prvenstva Europe u atletici (2. liga) 2017. godine. Partner gradu domaćinu je AK Sloboda  koji bi trebao iznijeti cjelokupnu organizaciju natjecanja na kojem bi sudjelovalo 750 natjecatelja.

Slovenski predstavnik Velenje je već prethodno sam odustao pa je komisija Europske atletske federacije mogla birati između Varaždina i izraelskog Tel Aviva. Odluka je bila jednoglasna u korist Izraela koji je EAA uvjerio da već ima svu posteječu infrastrukturu, pripremljena borilišta i stadion tako da natjecanje može započeti odmah.

Te i druge detalje saznao je Domislović u razgovoru s najvišim vodstvom Europske federacije , predsjednikom  Svein Arne Hansenom (NOR)  i dopredsjednicima  Dobromir Karamarinovim(BUL) i Christianom Milzom(SUI).

Vodstvu EAA nije nepoznato da je Varaždin bio odličan domaćin JUPEA 1989. godine i da se u posljednje vrijeme počelo značajnije ulagati u stadion Sloboda, međutim to nije bilo dovoljno da se komisija uvjeri kako će Varaždin, svoj atletski  stadion moći osposobiti do svibnja 2017.

Slijedeće prvenstvo Europe održava se 2019. godine  i u slučaju ponovnog kandidiranja Varaždin će biti najozbiljnije razmotren. Potporu i jamstva  za organizaciju natjecanja pored Grada Varaždina, dali su još i Zajednica sportskih udruga, Hrvatski olimpijski odbor, nadležna ministarstva i druge institucije.

Važno je napomenuti da se svi troškovi natjecanja pokrivaju iz sjedišta Europske federacije dok je grad Varaždin samo treba sanirati  i obnoviti stadion i atletsko borilište kako to određuju aktualna međunarodna pravila. To ulaganje , koje je već započelo je ulaganje u vlastiti objekt koji ostaje gradu i građanima i time je korist od organizacije dvostruka i dugoročna.

U AK Sloboda vjeruju da će se za dobivanje organizacije 2019. , Grad i ostale strukture snažnije uključiti lobističkim i PR aktivnostima i da dobivanje  neće biti problem. Do tada bi, i ovim tempom, stadion trebao zasjati obnovljen i moderniziran.