Tanja Perec i njen trener Josip Plečko nadaju se dobrom rezultatu u Riju Foto: Krešimir Đurić

Tanju Perec sutra očekuje nastup na Olimpijskim igrama

| 10.8.2016. u 20:06h | Objavljeno u Sport

Nakon varaždinskog bicikliste Kristijana Đuraseka, koji je u cestovnoj utrci zauzeo sjajno 18. mjesto, što je drugi rezultat u povijesti hrvatskog biciklizma na Olimpijskim igrama, od hrvatskih olimpijaca u Rio de Janeiru će nastupiti i varaždinska streljačica Tanja Perec, koja će se natjecati u malom kalibru 50 metara trostav. Kvalifikacije će početi sutra, 11. kolovoza, u 14 sati, a finale je na rasporedu u 17 sati.

Perec (24) je ostvarila normu sa zračnom puškom, ali će gađati iz malog kalibra. Perec je do norme došla krajem veljače ove godine na Europskom prvenstvu u mađarskom Györu u disciplini zračna puška (10 metara). Nije uspjela osvojiti medalju, ali je sa šestim mjestom ispunila normu za Rio.

Perec, članica SD-a Varaždin, u Györu je ušla u finale, među osam najboljih u Europi, sa 416,5 krugova. Nakon prvih osam hitaca držala je treće mjesto, no uslijedio je kiks u devetoj seriji u kojoj je pogodila samo 8.8 i tako pala na šesto mjesto.

Time se nakon desetog hica oprostila od finala, ali već je tada znala da je osigurala Olimpijske igre, jer su još prije iz finala ispale Slovenka Živa Dvoršak, koja je bila osma, te Mađarica Julianna Miskolczi, koja je bila sedma. Perec je za ispunjenje norme bilo dovoljno da bude bolja od jedne od njih.

Perec je na posljednja dva natjecanja potvrdila je dobru formu. Na PH-u u Osijeku u malom kalibru za seniorke osvojila je drugo i treće mjesto. U trostavu 3x20 odradila je sjajan meč s pogođenih 578 krugova i prije finala zauzela prvu poziciju, no nakon finala osvojila je srebro. U disciplini 60 ležeći Perec je pojedinačno zauzela treće mjesto, a Streljačko društvo Varaždin bilo je drugo ekipno.

Prezadovoljna sam ostvarenim rezultatima oba dana u Osijeku. Vidi se napredak, trud i rad napokon se isplaćuju. Bilo je nekoliko grešaka koje ćemo sanirati do nastupa u Riju – rekla je Perec, koja se nakon Osijeka s reprezentacijom pripremala u Novom Sadu, gdje je nastupila i na Grand Prixu, u obje discipline malog kalibra 60 ležeći i trostav 3x20.

Prvi je dan pogodila 575 krugova u konkurenciji od 35 seniorki i zauzela 13. mjesto, a za finale je trebalo 577 krugova. Drugi se dan pucalo ležeći 60, imala je rezultat od 413,8 i bila je također 13.

Svaki smo dan trenirali i zadovoljna sam s oba rezultata. Bit ću zadovoljna ako ću u Riju pucati 575 krugova ili više, a nadam se da će na Olimpijskim igrama, gdje ću nastupiti u konkurenciji od četrdesetak natjecateljica, sve sjesti na svoje mjesto i da ću se plasirati među prvih 20 – naglasila je Perec.

Očekujemo solidan rezultat, na treninzima je sve došlo na svoje, popravili smo ležeći i klečeći stav, vratili se na staru pušku. Realno i zadovoljavajuće bilo bi 575 krugova, ali osobno očekujem nešto više, jer Tanja to sigurno može – rekao je Tanjin trener Josip Plečko, koji je zajedno s Perec na Olimpijskim igrama.