Sara Kolak ispunila je normu u svom drugom pokušaju

Sara Kolak očekivano izborila finale na EP-u do 23 godine u poljskom Bydgoszczu

| 15.7.2017. u 15:55h | Objavljeno u Sport

Samo troje naših predstavnika nastupilo je danas na Europskom prvenstvu do 23 godine u poljskom Bydgoszczu i to u kvalifikacijama. Najuspješnija bila je, prema očekivanju, olimpijska pobjednica i vodeća u svijetu ove sezone u bacanju koplja Ludbrežanka Sara Kolak.

Iako se očekivalo da će Kolak baciti normu, koja je bila 53,50 metara, već u prvom pokušaju, ona je to učinila u drugom pokušaju s hicem od 61,93 m te se kao prva plasirala u sutrašnje finale, koje je na rasporedu od 19 sati. U prvom pokušaju je namjerno prestupila jer je bila nezadovoljna svojim hicem.

U kvalifikacijama muškog diska Martin Marković je zauzeo ukupno 15. mjesto s jedinim ispravnim hicem (u 2. seriji) od 53,91 m, a do plasmana u finale nedostajalo mu je 59 cm. Paola Borović nastupila je svojoj drugoj disciplini na ovom Prvenstvu, u kvalifikacijama skoka u dalj, osvojivši ukupno 19. mjesto sa samo jednim ispravnim skokom 6,14 m i to u posljednjoj 3. seriji. Za finale je trebalo skočiti 9 cm više jer je svih 12 finalistica preskočilo kvalifikacijsku normu od 6,23 m.