U subotu javnozdravstvena akcija povodom Svjetskog dana nepušenja

Varaždinske vijesti | 25.5.2018. u 08:08h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća „Kaj sad?“ u suradnji sa Službom za plućne bolesti Klenovnik Opće bolnice Varaždin te Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije, organizira javnozdravstvenu akciju u sklopu obilježavanja Svjetskog dana nepušenja.

Javnozdravstvena akcija održat će se u subotu, 26. svibnja, od 9 do 12 sati na Franjevačkom trgu u Varaždinu. Svim zainteresiranim građanima liječnici, medicinske sestre i tehničari mjerit će krvni tlak, šećer u krvi, odrediti indeks tjelesne mase te spirometriju – pretragu kojom se mjeri kapacitet pluća – s očitanjem svih nalaza i kratkim konzultacijama s liječnicima.

Inače, 31. svibnja svake godine obilježava se Svjetski dan nepušenja da bi se ukazalo na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana te promicale politike koje će učinkovito smanjiti konzumaciju duhana. Obilježavanje ovog dana potaknula je Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine. Ovogodišnji je Svjetski dan nepušenja posvećen temi „Duhan i kardiovaskularne bolesti“ da bi se naglasio štetan utjecaj duhanskog dima na bolesti srca i drugih kardiovaskularnih bolesti, uključujući moždani udar, koji su kombinirani vodeći svjetski uzroci smrti