Dragan Mihalec (Beciklin), Marijan Kostanjevac (Vinica), Vladimir Kurečić (Petrijanec) Siniša Jenkač (Novi Marof), Anđelko Bošnjak (OŠ Novi Marof), Dubravko Banek (UK Varaždin) potpisali ugovore o financiranju projekta Foto: Martin Novosel

Maraton Kreidleru potpisani ugovori za projekt "Želim voziti bicikl"

| 6.1.2017. u 10:29h | Objavljeno u Našim krajem

Biciklističkom klubu Maraton Kreidleru odobren je projekt "Želim voziti bicikl" koji će učiti djecu osnovnih škola na području Novog Marofa, Vinice, Petrijanca i Cestice o sigurnoj vožnji biciklom u prometu.

Za izvršenje projekta bilo je potrebno 100 tisuća kuna. Od Ministarstva znanosti i obrazovanja su dobili 50 tisuća kuna, a ostatak novca sufinancirat će Grad Novi Marof, Općina Vinica, Općina Petrijanec, Općina Cestica, OŠ Novi Marof, Beciklin trgovina bicikla i Udruga kineziologa Varaždin. U kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu potpisani su ugovori s predstavnicima općina i drugih organizacija za financiranje preostalih 50 tisuća kuna.

-Meni je to jedan od najsretnijih dana moje biciklistčke karijere. Želimo da projekt stvarno uspije i zaživi. Ja ovaj projekt već četiri godine provodim u Osnovnoj školi u Vinici i dvije godine smo bili županijski prvaci u natjecanju "Sigurno u prometu" -rekao je Branimir Štimec, trener u BK Maraton Kreidleru i jedan od nositelja projekta.

-Ovaj projekt služi da educiramo našu djecu vožnji bicikla i pravilima ponašanju u prometu. To je vrlo važno jer svaki dan se srećemo s djecom koja ne rezmišljaju kako se treba ponašati u prometu. Zato treba obratiti na sigurnost djece u prometu, posebice njihove vlastite sigurnosti - rekao je Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa koji je potpisao ugovor i donirao 10 tisuća kuna projektu.

Projekt se sastoji od tri faze. Prva faza je uvrštavanje projekta u školski kurikulum, provedba anketnih upitnika i animacija učenika, suradnja s nadležnim institucijama (rujan-prosinac). Druga faza je obuka, natjecanja i bicikliranja (siječanj – lipanj), a u ovoj fazi bi polaznici polagali biciklistički ispit sukladno odluci Ministarstva, a prema Programu osposobljavanja za upravljanje biciklom, dok bi se najbolji polaznici natjecali na natjecanju „Sigurno u prometu“ preko školskih i međuškolskih natjecanja te sudjelovanja na biciklističko-prometnom kampu, a na kraju bi se održala biciklijada za sve zainteresirane sudionike projekta (roditelji, nastavnici, vanjski suradnici i dr.) Treća faza uključuje afirmaciju roditelja, lokalne samouprave, nastavnika za osnivanje biciklističkog kluba.