Dr. Chidi i Life Colours u Maruševcu

| 8.11.2015. u 08:08h | Objavljeno u Društvo

Iznimno vrijedna i zanimljiva predavanja održao je dr. Chidi Ngwaba, renomirani britanski liječnik s područja medicine životnog stila (lifestyle), kirurg i direktor European Society of Lifestyle Medicine, tijekom tribine „Cjelovito zdravlje - život bez kroničnih nezaraznih bolesti“ koju je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije organizirao u suradnji sa maruševečkom Srednjom medicinskom školom i udruženjem European Society of Lifestyle Medicine.

Nakon pozdravnih riječi domaćina, ravnateljice Srednje medicinske škole Đurđice Garvanović-Porobija, ravnatelj ZJZ Dražen Jagić ukazao je na važnost podizanja svijesti o zdravlju, osobito kroničnim nezaraznim bolestima poput dijabetesa, hipertenzije i raka koje su glavni uzrok mortaliteta. Radi njihovog sprječavanja, kako je naglasio, nužno je smanjiti loše navike i živjeti zdravo, što mora postati prioritet u životu svakoga.

Zašto Chidi slovi ne samo za vrhunskog liječnika s bogatim međunarodnim iskustvom, nego i iznimnog predavača kojeg se može vidjeti u britanskim medijima, okupljenima je postalo jasno već tijekom prvog predavanja naslovljenog „Umjesto bijede – pobjeda (kako zadržati mentalnu snagu u teškim životnim situacijama i izaći kao dobitnik)“. Vrlo pristupačnim jezikom i slikovito objasnio je na to kako razna neželjena psihička stanja loše utječu na zdravlje. To ne vrijedi samo za stres, depresiju i slična loša psihička stanja, nego i osvetu, a kao rješenje za potonje predavač je ukazao na važnost praštanja. Pri tome se koristio navodima iz Biblije, naglašavajući da teška iskušenja u životu mogu biti poticaj za promjene i bolje prilike, što je potkrijepio primjerima i svog života te životnim putovima velikana poput Abrahama Lincolna koji je, zahvaljujući svojoj upornosti, postao predsjednikom SAD-a nakon niza vrlo loših događaja u životu i brojnih poraza na izborima.

Dijabetes i debljina – kronične, ali reverzibilne bolesti bilo je drugo predavanje tijekom kojeg je Chidi ukazao na veliki porast oboljelih od dijabetesa i pretilih u zapadnim zemljama, ali u Indiji i Nigeriji. Kako je upozorio, broj dijabetičara se svakih deset godina udvostručuje, pa osim velikih problema pacijentima, uzrokuje i financijske probleme zdravstvu. Debljina se, kako je naglasio, povezuje s više od polovice slučajeva dijabetesa tipa 2, pa je stoga nužno paziti na životni stil, a posebice prehranu i kretanje. Što valja jesti i kako živjeti kako bi se bolest spriječila, odnosno dovela pod kontrolu, detaljno je objasnio u nastavku predavanja.

O stresu i raku autor koncepta Life Colours govorio je u trećem, ništa manje zanimljivom i poučnom predavanju. Tu je objasnio što je stres i kako stresne situacije variraju od čovjeka do čovjeka, kako se valja nositi sa stresom i umanjiti ga, kao i što dovodi do raka i uloge prehrane i fizičke aktivnosti u njegovoj prevenciji. Tako je, uz ostalo, ukazao na loš utjecaj šećera i drugih stimulansa te životinjskih masti i proteina, pa i mlijeka kod odraslih osoba na zdravlje.

U pauzama predavanja, koja su održana uoči Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti i zahvaljujući poznanstvu dr. Irene Stipešević Rakamarić s predavačem, okupljeni su mogli izmjeriti tlak, šeće i BMI, a učenici su pripremili i degustaciju zdravih namirnica.

Galerija slika