Dopredsjednik NK Varteksa Neven Medved predstavio je danas crowdfunding model financiranja kluba Foto: Dražen Novosel

NK Varteks prvi u Hrvatskoj počeo s grupnim modelom financiranja kluba - crowdfundingom

| 15.9.2017. u 14:40h | Objavljeno u Sport

- Grupni model financiranja ili crowdfunding model je koji Europa poznaje dosta dugo godina, međutim, kod nas je još u povojima i na niskoj je razini. Klubovi koji su nastali na način kao što je nastao Varteks u Europi s većinom financiraju po ovom modelu, a ponosni smo da smo i mi krenuli s tim– rekao je na današnjem susretu s novinarima dopredsjednik NK Varteksa Neven Medved, upoznavajući javnost s modelom sufinanciranja kluba preko crowdfundinga. Sve informacije o crowdfunding modelu mogu se pronaći na web stranici NK Varteksa.

Kako je rečeno na današnjem susretu s novinarima u suvremenom nogometu postoje dva dominantna modela upravljanja nogometnim klubovima. Jedan je privatno vlasništvo, prema kojem su uređeni svi klubovi Premiershipa, Serije A, Ligue 1 i većina klubova Primere, Drugi je takozvani socios model koji ima različite varijacije.

On funkcionira po načelu jedan član jedan glas što znači da svaki punoljetni član nogometnog kluba koji je ustrojen kao neprofitna udruga u vlasništvu svojih članova, ima pravo na jedan glas, ako klubu plaća godišnju članarinu. Članovi mogu birati predsjedika i biti izabrani u Skupštinu i Upravni odbor kluba.

U Hrvatskoj su tri takva primjera - Varteks, Zagreb 041 i Futsal Dinamo. U NK Varteks odlučili su primjeniti model jedan član - jedan glas pri osnivanju kluba i 29.11. 2011. godine NK Varteks postao je vlasništvo svojih navijača, rečeno je na konferenciji za medije.