Hranić o vidovečkom proračunu: Unatoč kritikama, tvrdim da imamo investicije Foto: Ivana Dreven

Hranić o vidovečkom proračunu: Unatoč kritikama, tvrdim da imamo investicije

| 1.12.2015. u 08:36h | Objavljeno u Našim krajem

Članovi Općinskog vijeća općine Vidovec na sjednici održanoj u ponedjeljak, 30. studenoga raspravljali su o dvije teme: rebalansu proračuna za 2015. i proračunu za 2016. godinu.

Proračun za ovu godinu rebalansom je smanjen na 7,7 milijuna, a načelnik Bruno Hranić objasnio je da je do smanjenja od oko 900.000 kuna došlo zbog izostanka planiranih sredstava, prije svega iz europskih fondova, budući da nadležna ministarstva nisu raspisala natječaje za koje Općina Vidovec ima spremne projekte, poput izgradnje novog dječjeg vrtića. Smanjenje prihoda utjecalo je i na druge projekte.

- Znamo da su prihodi pali svim općinama pa tako i nama te smo morali usporiti neke investicije i pričekati s njima do iduće godine. Prvenstveno se to odnosi na modernizaciju nerazvrstanih cesta, s kojom smo krenuli još pretprošle godine. Ove smo godine asfaltirali velik dio cesta, otvorili smo jednu novu ulicu i sad se čeka asfaltiranje, a to će biti početkom sljedeće godine. To je jedan od najvećih projekata trenutno - rekao je Hranić.

Oporbeni vijećnik Srećko Županić rekao je da je proračun nerealno planiran te je, među ostalim, kritizirao povećanje iznosa za plaće zaposlenika Općine od 16 posto. Hranić je odgovorio da plaće nisu povećane, već je riječ o sredstvima iz državnog proračuna za osobe na javnim radovima i stručnom osposobljavanju, koja se moraju proknjižiti kroz općinski proračun. Rebalans je prihvaćen većinom glasova.

Većinom glasova, uz primjedbu oporbe da neće podržati proračun jer je neodgovorno planiran te da Općina Vidovec nema viziju razvoja, prihvaćen je i proračun za 2016. godinu, koji je planiran u iznosu od 8,7 milijuna kuna. Hranić je napomenuo da to nije fiksno jer se, zbog nepostojanja konstantne fiskalne politike države, ne može ozbiljnije pristupiti planiranju.

- Proračun je planiran u nešto većem iznosu jer se nadamo da će ministarstvo konačno raspisati natječaje. Često nam predbacuju da se ne javljamo na natječaje, a radi se o tome da se mi, kao Općina, ne možemo direktno javiti na natječaj Europske komisije, već sve ide preko naših ministarstava. Projekt dječjeg vrtića već je dugo spreman, a njegovu ćemo gradnju definitivno započeti na proljeće, bilo svojim sredstvima bilo nekim drugim financijskim instrumentima - rekao je Hranić, dodavši kako smatra da u proračunu, unatoč kritikama, ima kapitalnih ulaganja, budući da takvim ulaganjima smatra sve ono što povećava kvalitetu života mještana.

Napomenuo je da se, u rashodovnom dijelu, za plaće izdvaja 13-14 posto od izvornih prihoda proračuna, što je "daleko ispod zakonski dozvoljenog maksimuma od 20 posto". Od investicija u sljedećoj godini izdvojio je 160.000 kuna za kupnju zemljišta kako bi se proširilo groblje.

- Još samo godinu-dvije imat ćemo dovoljno mjesta za ukope. U pregovorima smo s vlasnicima zemljišta. Ako ne pristanu na službenu procjenu vještaka, idemo na izvlaštenje. Oko trećine tog zemljišta iskoristit će se za uređenje parkirališta, čime ćemo riješiti i problem velikih gužvi kod sprovoda - istaknuo je Hranić.

U pripremi je, između ostalog, i projekt izgradnje ambulante i uređenja centra Vidovca te Društveno-sportskog centra u Nedeljancu. Planira se i otvorenje novih ulica, modernizacija spoja županijske ceste s Papincem i Ulice Vladimira Nazora - odvojak Rodek, kao i izgradnja nogostupa u Krkancu (do Plitvičkog mosta), Vidovcu (od ulaza u park do veterinarske stanice) te u Belskoj ulici u Tužnom (nastavak). Hranić je istaknuo i 1,6 milijuna kuna koje Općina izdvaja za djecu i mlade te najavio uređenje još tri dječja igrališta.

Označeno u